Innoveren in tabletland is moeilijk. Apple gokt op een vergroting van tablets met de 12,9 inch iPad Pro. Samsung gaat nog een stap verder en presenteert de Galaxy View, een 18,4 inch megatablet. De voornaamste focus volgens Samsung is mediaconsumptie, meer bepaald video. Het startscherm toont in grote tegels alle videokanalen. Je moet naar links vegen om het klassieke Android-scherm te zien.

Videoconsumptie

Samsung wil wat betreft video sterk samenwerken met Belgische en Nederlandse partners om nieuwe content beschikbaar te stellen, maar voorlopig is er nog niets concreet. De Belgische startpagina wordt voorgeladen met apps van VTM, RTBF, Yelo TV, Proximus TV Overal, YouTube, Netflix en nog andere partners. Als dagdagelijkse Android-tablet is hij ook perfect bruikbaar, met toegang tot de Play Store zoals elk ander Android-toestel.

De Galaxy View kan je staand of liggend gebruiken dankzij de golvende voet achteraan. Die hangt er vast aan, inclusief handvat om hem overal mee te nemen. In de praktijk werkt de voet behoorlijk goed met sterke magneten om hem op zijn plaats te houden, maar door de harde ‘plooi’ is hij niet bepaald dun om ergens in een tas te stoppen om bijvoorbeeld in het vliegtuig te gebruiken of op de achterbank van de auto. Ook voor professionals op de baan die regelmatig presentaties moeten geven, kan die plooi vervelend zijn om gemakkelijk mee te nemen.

Geen monitor

De specificaties zijn niet baanbrekend, maar ruim voldoende voor mediaconsumptie en games. Het scherm ziet er goed uit vanuit verschillende kijkhoeken en de interface loopt over de hele lijn vloeiend. Samsung beweert dat je met de tablet 8 uur naar video kan kijken voordat het de pijp aan Maarten geeft. Dat lijkt ons voldoende in de meeste gevallen. Enig nadeel: je moet de tablet laden via een specifieke 19V-aansluiting, wat resulteert in een laptopvoeding die je overal moet meenemen. Het werkvoltage ligt ook hoger dan de klassieke 3,85V bij mobiele apparaten. Dat betekent dat de batterijcapaciteit ook veel hoger is dan de 5.700 mAh aangeeft, want puur op cijfers zou dat betekenen dat een iPad Air 2 een grotere batterij heeft. Opladen via microUSB zou volgens Samsung ook mogelijk zijn als noodoplossing, maar zal de laadtermijn veel langer zijn.

Samsung probeert een nieuwe markt aan te boren met de Galaxy View, maar we vragen ons af voor wie deze tablet bedoeld is en hoe Samsung aan de consument het nut van een 18,4 inchtablet kan uitleggen. Wel een gemiste kans: de tablet kan niet dienen als externe monitor via bijvoorbeeld een (mini)HDMI-aansluiting. Dan zou de Galaxy View kunnen dubbelen als monitor voor je pc, spelconsole of andere randapparatuur. Noteren voor versie 2, mocht die eraan komen.

De Samsung Galaxy View ligt vanaf eind november in de winkel in twee kleuren, zwart en wit, en krijgt een adviesprijs van 649 euro.