Microsoft bereidt een nieuwe fase voor om het nieuwe besturingssysteem Windows 10 zo eenvoudig en snel mogelijk aan te bieden aan gebruikers die de stap nog niet hebben gewaagd. Het bedrijf zette al bewust installatiebestanden klaar op pc’s die daar niet om gevraagd hadden, maar het gaat die aanpak nog een stapje verder nemen.

Vanaf 2016 zal de Windows 10-update geclassificeerd worden als een aanbevolen update in het Windows Update-programma. Dat betekent dat bij vele pc’s het download- en installatieproces van Windows 10 automatisch zal opstarten. Iets gelijkaardigs gebeurde al per vergissing twee weken geleden, maar deze keer meent Microsoft het.

“Gebruikers zullen een keuze gepresenteerd krijgen om Windows 10 te installeren,” legt Terry Myerson uit als directeur van Windows bij Microsoft, in een interview met The Verge. “Ze zullen op hun pc’s een dialoogvenster terugvinden waar ze kunnen kiezen om te upgraden naar Windows 10 of niet te upgraden.” Volgens Myerson zullen gebruikers die vraag één keer te zien krijgen.

Wil je de Windows 10 update niet binnenhalen, dan moet je de Windows Update-instellingen aanpassen en automatische updates uitschakelen. Of die versnelde aanpak van het upgradeproces mensen zal overtuigen dan wel wegjagen, valt nog af te wachten.