Smartphones zijn geweldig. Ze zijn slim én ze kunnen naast internetten ook nog steeds bellen en sms’en. Toch klagen we allemaal geregeld steen en been over de toestand van onze batterij. Al die slimmigheid kost immers zo veel energie dat onze smartphones chronisch last lijken te hebben van een chronisch vermoeidheidssyndroom. Het helpt natuurlijk niet als bepaalde apps deze verruïnering van een batterijlading nog eens in de hand gaan werken.

Wie het vermoede, krijgt nu gelijk: de iOS-app van Facebook zorgt voor een vermoeide batterij die het sneller zal opgeven dan eentje die niet het hoofd moet bieden aan de app van de sociale netwerksite. Facebook heeft het nu zelf toegegeven. Ze konden natuurlijk niet anders, aangezien het nieuwe batterijmenu in iOS9 je toont welke apps je batterij zwaar op de proef stellen.

Er zijn blijkbaar twee problemen met de app: de eerste heet een ‘CPU spin’, waarbij een app verbinding blijft maken om te controleren of hij nog verbinding heeft. De beste vergelijking die je kan maken, is die van het kind dat duizend keer vraagt “is het nog ver?” De vraag kost energie, maar draagt niets bij om de bestemming te bereiken. Het tweede probleem is dat wie een filmpje bekijkt en de app vervolgens minimaliseert, de app toch nog laat spelen. De app denkt namelijk dat hij gewoon verder mag spelen, ook al komt er geen geluid of beeld meer. Hetzelfde effect als bij een muziekapp die je minimaliseert dus. Facebook heeft al laten weten dat het werkt aan een oplossing.