De langverwachte nieuwe versie van de Tesla Model S-software wordt vanaf vandaag in de Verenigde Staten uitgerold. Europa en Azië zijn in de komende weken aan de beurt. In versie 7.0 zitten de features die de elektrische auto’s in staat moeten stellen zelf te rijden, al is volledig autonoom rijden momenteel nog niet aan de orde. Ondanks Autosteer, één van de belangrijkste nieuwe features die ervoor zorgt dat je auto op de juiste rijstrook blijft, wordt er namelijk nog steeds gevraagd je handen op het stuur te houden.

“We willen dat mensen erg voorzichtig zijn in het begin,” waarschuwt Elon Musk van Tesla. “Waarschijnlijk zullen sommige mensen toch hun handen van het stuur halen, maar dit raden we ten stelligste af.” Met deze waarschuwing lijkt Tesla zich buiten het spervuur van mogelijke aanklachten te willen houden.

Nieuwe functies

Ook Auto Lane Change is een nieuwe feature die zich in de versie 7.0 van de software bevindt. Wanneer je je pinker opzet, zal de wagen zich hierdoor automatisch naar de volgende rijstrook begeven. Verder omvat de nieuwe versie nog Autopark, waarmee je auto automatisch wordt geparkeerd, Automatic Emergency Steering en Side Collision Warning, welke je van gevaar moeten behoeden.

Om al deze functies te kunnen gebruiken werden de Model S-wagens vanaf september al van de nodige sensoren voorzien. Deze bestaan uit vier verschillende types, namelijk een radar, camera, 360-graden ultrasonische sensoren en een GPS. De data van deze sensoren wordt continu naar het datacenter van Tesla geüploaded, waardoor de nieuwe functies steeds betrouwbaarder zullen worden zonder dat er een firmware-update bij aan te pas hoeft te komen.