Dit weekend zagen verschillende Windows 7 en 8.1 gebruikers hun computer ongewild overstappen naar Windows 10. Ze hadden geen upgrade gereserveerd of op enige andere manier laten verstaan dat ze wilden omschakelen naar Windows 10, maar de installatie gebeurde toch.

Microsoft heeft zich ondertussen verontschuldigd voor de uitschuiver. Volgens hen zat het probleem bij Windows Update, waar een optionele instelling om te upgraden per vergissing standaard was aangevinkt. “Als onderdeel van onze inspanningen om Windows 10 naar legale Windows 7 en 8.1 gebruikers te brengen, kan de Windows 10 upgrade als een optionele update verschijnen in het Windows Update paneel,” liet een woordvoerder van het bedrijf weten aan technologiewebsite Venturebeats. “In de recente Windows Update was deze optionele update standaard aangevinkt; dit was een vergissing en we zijn Windows 10 aan het verwijderen van Windows Update bij gebruikers die geen kopie hebben gereserveerd.”

Windows 10 is sinds 29 juli officieel gelanceerd en kan door gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 een jaar lang gratis geïnstalleerd worden. Dat Microsoft graag zou zien dat dat massaal gebeurt, is geen geheim. Zo kan het zijn dat de installatiebestanden van Windows 10 nu al op je pc staan, ook al heb je geen intentie om de overstap te maken. Met een uitschuiver als deze daar bovenop, loopt het bedrijf het gevaar om als bullebak gezien te worden die zijn eigen voorkeur doordrukt.