Tien jaar geleden begon YouTube aan zijn verovering van de wereld. Het was een platform waarop mensen korte filmpjes eenvoudig konden delen en bekijken en werd al snel erg populair. Niemand had toen echter al enig idee hoeveel geld er te verdienen viel op de gloednieuwe site.

De meest bekende YouTuber die geld weet te slaan uit het platform is ongetwijfeld PewDiePie. Deze internetster maakt filmpjes terwijl hij luidop vloekend uiteenlopende spellen speelt en heeft het voorbije jaar maar liefst 12 miljoen dollar verdiend. Hiermee behaalt hij met gemak de eerste plaats binnen een top tien van Forbes. De top drie wordt afgesloten door komieken Smosh en de Fine Brothers, die elk 8,5 miljoen dollar in de wacht hebben weten te slepen.

Jonge millionairs

Wanneer we de top tien van meest verdienende YouTubesterren bekijken, komt duidelijk naar voren dat jong zijn een must is binnen het wereldje. Bijna iedereen op de lijst is namelijk jonger dan 30 en weet zijn brood te verdienen met uiteenlopende varianten van filmpjes. Met name komieken zijn rijkelijk aanwezig binnen de top tien, maar ook gamers, muzikanten, make-upartiesten en koks weten hun filmpjes succesvol aan te prijzen.

De top tien van Forbes moet echter wel met een korreltje zout genomen worden. Het gaat hier namelijk om brutobedragen, zonder rekening te houden met belastingen en andere kosten. Ook zijn de bedragen gebaseerd op geïnformeerde schattingen. Forbes heeft namelijk gebruik gemaakt van interviews met managers, advocaten, insiders en uiteraard de sterren zelf om een beeld te vormen van hun inkomens. Dat YouTubesterren veel geld verdienen mag echter wel duidelijk wezen uit deze lijst waarbij het kleinste getal ‘slechts’ 2,5 miljoen dollar bedraagt.