Facebook is de ideale plaats om heuglijk nieuws te delen met de medemens. Helaas moet er soms ook droevig nieuws gemeld worden. Mensen die dan steun zoeken bij hun duizenden vrienden worden door Facebook echter in de steek gelaten. Hoe toon je in godsnaam je medeleven bij het overlijden van een naaste, of de breuk van een ooit zo mooi koppel? Om die reden smeken gebruikers van het grote gezichtenboek al jaren om een knop die kort en krachtig zegt: dit nieuws vind ik niet leuk.

Mark Zuckerberg en de zijnen herhalen al even lang dat zo’n knop helemaal niet wenselijk is. Facebook moet leuk zijn, een positieve boodschap uitdragen en met dergelijke knop zet je de deur wagenwijd open voor cyberpesten en reaguurders. Bovendien heeft Zuckerberg de heilige schrik te pakken dat zijn geliefde webstek dan op een forum zou gaan lijken. De oplossing die ze bedachten, is echter verrassend elegant: een empathieknop.

Soms vraagt het nieuws daar ook gewoon om. Iemand die vrienden wil laten weten dat ze steun nodig hebben, hetzij bij een overlijden of bij een andere droevige gebeurtenis, weet vaak niet wat denken als iemand het bericht, misschien per ongeluk, leuk vindt. Met de empathie kan je op een serene manier medeleven uitdrukken.

Uiteraard wordt het idee ook bespot door menig internetgebruiker. Zuckerberg heeft er immers lang genoeg over gedaan om de wens van zijn gebruikers in acht te nemen. Zo liet de satirische website The Vremde Mirror zich al ontvallen dat een ‘enerzijds, anderzijds’-knop de volgende stap is voor Facebook.