Versie 45 van Google Chrome zal vlugger geheugenruimte terug vrijmaken en de meest recent gebruikte websites opnieuw laden bij het heropstarten. Dat moet leiden tot een snellere en efficiëntere surfervaring bij de laatste update van de browser, die nu beschikbaar is.

Google Chrome is nogal een slokop als het op RAM-geheugen aankomt, iets waarvoor we eerder al enkel middeltjes publiceerden om het binnen de perken te houden. Google weet dat uiteraard en heeft daar ook kritiek voor gekregen. Het is met die feedback aan de slag gegaan.

De browser zal nu, wanneer het niet bezig is met zware taken, concentreren op efficiënt beheer van het geheugen. Volgens Google zal dit het verbruik van RAM met gemiddeld 10 procent verminderen, en zelfs meer als het om complexe web applicaties gaat zoals bijvoorbeeld gmail. Hier kon het bedrijf een winst van 25 goedmaken op het noodzakelijke geheugen.

Het herladen van recent gebruikte websites maakt al een tijdje deel uit van het arsenaal van de browser, maar nu zal het dit slimmer aanpakken: de tabs die je als laatste gebruikt hebt, zullen nu eerst laden.

Tot slot boort Chrome versie 45 de al aangekondigde spijker door de doodskist van Adobe Flash: niet essentiële apps en advertenties zullen standaard op pauze staan. Dit zou volgens de internetgigant 15 procent meer batterijleven opleveren.