Nu de herdenking van de Eerste Wereldoorlog volop aan de gang is, bereiken meer en meer initiatieven hun hoogtepunt. De Vlaamse Scriptieprijs reikt in november bijvoorbeeld de Scriptieprijs 2014-18 uit, en beloont zo de beste bachelor- of masterproef die de Groote Oorlog, of een facet ervan, als centrale thema behandelt. Ook Gazet van Antwerpen zette vorig jaar een initiatief op poten waarmee het kranten uit de oorlogsperiode opnieuw aan de man bracht, vergezeld van de nodige achtergrond.
Qua kranten viel er zelfs nog meer te beleven. Zo riep the Belgian War Press een online databank in het leven waar gebruikers kranten uit de beruchte periode kunnen opzoeken en downloaden. Ook hier werd de periode gekaderd met enkele uitstekende proefschriften die de lezer toelichting verschaffen bij onderwerpen als de gecensureerde pers en de ‘on-vaderlandse pers’.
Vlaamsche en Fransche kranten
Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) breidt die historische kennis nu uit met een nieuwe databank, in samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en dertien culturele-erfgoedorganisaties: Het Archief. Ook hier worden kranten verzameld, komende uit verschillende collecties. Naar verluidt zijn er 360.000 krantenpagina’s gedigitaliseerd, momenteel zijn er al 270.000 daarvan beschikbaar.
Het doel is de “informatie uit deze kwetsbare nieuwsbladen veilig [te stellen] voor toekomstige generaties en het digitale erfgoed van de Eerste Wereldoorlog internationaal op de kaart [te zetten].” Het project werd gesubsidieerd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, waardoor de website tevens in het Engels, Frans en Duits beschikbaar is.
Censuur
Naast de kranten van weleer zijn er ook vele voorbeelden van sluikpers en pamfletten opgenomen in de databank. Ze geven gebruikers zo een vollediger beeld over een samenleving geregeerd door verwarring en censuur. In oktober wordt de databank nog verder uitgebreid dankzij de samenvoeging van de collecties van het VIAA en the Belgian War Press.