Tijdens een persconferentie liet Media Markt België kennis maken met PEAQ, het eigen hardwaremerk van de elektronicaketen. Het gaat hiervoor in zee met computerfabrikant Lenovo, een wereldspeler waarbij de keten vooral beroep wil doen op de grote productiecapaciteit en de mogelijkheden om verschillende hardwareconfiguraties uit te brengen. Bij Media Markt klinkt het namelijk dat ze vaak “ongebruikte kansen in het productportfolio van andere elektronicamerken” tegenkomen, en het wil deze kansen nu zelf grijpen.

Wit product

Stefan De Prycker, CPO van Media Markt, stelt dat Belgische consumenten doorgaans meer open staan voor huismerken, of ‘witte producten’, dan een groot deel van Europa. Daarom loont het volgens hem zeker de moeite voor Media Markt om met een eigen hardwarelijn te komen. “We weten wat de consumenten willen, en wat ze ervoor willen betalen.”

Daarom komt de keten op de proppen met een reeks computers die strekken van het budgetsegment tot het hogere segment. Opvallend aan de reeks is het feit dat elk toestel, van 2-in-1 laptop/tablet tot het duurste toestel, uitgerust zal zijn met een solid state drive (SSD). Voor een tablet of 2-in-1 is dat normaal, maar in het budgetsegment voor laptops is dat voorlopig nog eerder uitzondering.

Instappers en grote jongens

Met de PEAQ PNB C1014 komt de goedkoopste volbloedlaptop met een prijs van 349 euro. Voor dat geld krijg je 2 GB RAM-geheugen, een Intel Celeron N2940 quadcoreprocessor met een kloksnelheid van 1,83 GHz, een SSD van 32 GB en een HDD van 500 GB. Bovendien komen alle toestellen, ook dit instapmodel, met Full HD-schermen. Niet slecht voor een budgetmodel. Dankzij de SSD moet het toestel in principe vlot en relatief snel kunnen opstarten. Elk toestel zal Windows 10 draaien.

In het hogere segment zullen nagenoeg alle toestellen worden geleverd met 3D-gezichtsherkennende camera’s. Die zijn bedoeld om de nieuwe ontgrendelfuncties van Windows 10 te ondersteunen. Ook zullen deze toestellen beschikbaar zijn met geheugenconfiguraties tot 128 GB SSD en 1 TB HDD. Elk toestel, van het ene eind van het spectrum, tot de toptoestellen, krijgen bovendien een garantie van drie jaar.

Huis- en keukengerei

Naast PEAQ werden nog drie andere (huis)merken voorgesteld. Zo zal ‘ok.’ zich richten op basisproducten als microgolfovens, wasmachines, radio’s en televisietoestellen met HD-schermen, en dit tegen instapprijzen. Isy zal zich dan weer richten op kleurrijke gadgets als powerbanks, hoofdtelefoons en fitnesstrackers. Koenic zal ten slotte kleine en grote huishoudtoestellen verkopen in het duurdere segment.

Doel van de nieuwe merken is niet om bestaande partners af te schrikken, maar vooral om nieuwe klanten te overtuigen. “We willen enkel de markt betreden, daar waar wij voelen dat er nog ruimte is voor verbetering,” zegt De Prycker. “In segmenten die volgens ons compleet zijn, hebben we niets te zoeken.” Het uitgangspunt is producten te verkopen tegen een “correcter” prijspunt.

In de toekomst wordt het PEAQ-gamma nog uitgebreid met pure tablets, desktops en gaming pc’s. De eerste producten van PEAQ verschijnen vanaf 26 augustus in de winkels, de andere producten zullen vanaf september hun opwachting maken. In Nederland worden PEAQ-toestellen al langer verkocht.