Het komt als een donderslag bij heldere hemel, maar we krijgen in Europa geen Galaxy Note 5. Hij komt gewoon uit in Amerika en Azië, maar wij hebben volgens de Koreaanse smartphonegigant geen nood aan een nieuwe Note. Op de redactie betreuren we de keuze ten zeerste, maar we krijgen wel een alternatief in de plaats in de vorm van de Samsung Galaxy S6 Edge Plus.

Samsung heeft zijn Unpacked-event net iets vroeger gepland dan andere jaren (rond de IFA-beurs begin september). Reden daarachter is de iPhone 6 Plus die vermoedelijk een flinke impact heeft gehad op de verkoop van de Galaxy Note 4. De Galaxy S6 Edge heeft dit jaar in Europa behoorlijk goed geboerd, dus zien ze liever de Galaxy S6 Edge+.

De belangrijkste vraag: wat is er veranderd tegenover de gewone Galaxy S6 Edge? Het scherm is deze keer in Note-proportie met een 5,7 inch schermformaat. Het draagt dezelfde WQHD-resolutie en amoledtechnologie. De afwerking is identiek aan de S6 Edge, net als de Exynos octacorechip, camera voor- en achteraan en de Androidschil.

Wat is er anders? De S6 Edge+ krijgt 4 GB RAM in plaats van de originele 3GB. Draadloos laden gaat voortaan ook iets sneller: in plaats van 180 minuten duurt het nu voortaan 120 minuten via een specifieke lader. Helaas moeten we ons daarmee troosten, want er is geen plaats voor het pennetje zoals bij de Galaxy Note 5 wel het geval is. Dat terwijl de teaser dat toch doet uitschijnen hierboven. Het is dus gewoon letterlijk een grotere S6 Edge, voor wie daar naar nood aan zou hebben.

De S6 Edge+ krijgt enkele functies zoals Live Broadcast via YouTube en verbeterde digitale beeldstabilisatie mee, maar die functies zullen op korte termijn ook naar de andere Galaxy S6 (Edge)-eigenaars beschikbaar komen. Hetzelfde met het nieuwe Apps Edge, waarmee je via een veegbeweging enkele sneltoetsen via de rand tevoorschijn kan toveren.

De Galaxy Note 5 moeten we missen in Europa, maar wat gaan we dan missen? In principe is de Note 5 identiek hetzelfde toestel als de S6 Edge+. Het enige verschil dat je hebt is dat het scherm gewoon vlak is vooraan, en dat er de bekende stylus bij zit. De achterkant van de Note 5 is iets meer afgerond om de hoeken om via een optische illusie dunner te lijken. Van allebei is het ongetwijfeld het meest zakelijke toestel.

Op de Galaxy Note 5 moeten we dus niet wachten, maar de Galaxy S6 Edge+ komt behoorlijk snel naar Europa. Vanaf 4 september kan je hem in de winkel terugvinden in drie smaken: 799 euro (32 GB), 899 euro (64 GB) en 999 euro (128 GB).

Specificaties

 • S6 Edge: 154,4 x 75,8 x 6,9 mm, 153 gram
 • Note 5: 153,2 x 76,1 x 7,6 mm, 171 gram
 • 5,7 inch 2.560 x 1.440 pixels Super Amoled
 • Exynos 7420 64-bit 2,1 GHz octacore
 • 4GB LPDDR4
 • 16 Megapixelcamera F1.9 met OIS
 • 5 megapixelcamera F1.9
 • 3.000 mAh
 • Wifi AC (2,4 GHz/5 GHz) MiMo 2×2
 • Bluetooth 4.2, ANT+, USB 2.0, NFC
 • Wireless Charging