De vraag naar Windows computers is gestagneerd, de verkoop van iOS toestellen blijft stijgen; het was slechts een kwestie van tijd dat de twee trends elkaar zouden kruisen. En dat is nu gebeurd.

Benedict Evans, medewerker van de Amerikaanse investeerdersgroep Andreessen Horowitz, tweette een grafiek die cijfers van zijn bedrijf, IDC en Gartner combineerde. Het laat de verkoopscijfers van pc’s en iOS toestellen over verschillende jaren zien, en hoe die in juni 2015 beide lijnen uiteindelijk bij elkaar komen.

Apple is niet de eerste die Windows bijhaalt met zijn besturingssysteem. Google ging het bedrijf al voor met Android drie jaar geleden. Luidt dit dan het definitieve einde in van de pc? Waarschijnlijk ook niet, maar het is al enkele tijd duidelijk dat de personal computer van zijn troon is gestoten.

Er zullen altijd taken en services blijven waarvoor een vast apparaat meer geschikt is dan een toestel dat gemaakt is om met je mee te nemen. Tegelijkertijd hebben evoluties in de appwereld laten zien dat functies waarvan we dachten dat deze enkel op pc fatsoenlijk uit te voeren waren, toch ook op mobiele platforms hun nut tonen. Zie naar de Photoshop applicatie, of het Microsoft Office pakket.

Kan de lancering van Windows 10 het tij keren voor de pc?  Dat is momenteel nog koffiedik kijken, maar zouden er niet veel geld durven op inzetten.