“De dunste en lichtste tablet ooit in zijn grootte,” noemt het Koreaanse hardwarebedrijf Samsung zijn nieuwe Galaxy Tab S2. De nieuwe generatie van Samsungs tablet zal in tegenstelling tot de 10,5 inch van het origineel te verkrijgen zijn in een 9,7 inch of 8 inch-versie. Beide zijn afgeslankt tot een 5,6 mm dikte.

Opvallend is de ommekeer in hoe Samsung het gebruik van zijn tablet veronderstelt. De origineleGalaxy Tab S was opgevat als een multimediatoestel waarop gebruikers videocontent in 16:9 breedbeeldformaat konden bekijken. Nummer twee heeft die ambitie laten varen, en biedt zijn eigenaars een 4:3 formaat aan, dezelfde als die van een iPad. Volgens het bedrijf moet die nieuwe schermratio helpen met “het imiteren van de kijkervaring van het doornemen van traditionele printmedia.”

De beeldschermresolutie neemt tevens een klein stapje terug, van QuadHD naar een 2046 x 1536 resolutie. Een verbeterd “Super amoled-scherm” moet diepere contrasten en meer details tonen. Verder zit er onder de motorkap van de Galaxy Tab S2 een octacore, waarvan een quadcore op 1,9 GHz en de ander op 1,3 GHz afklokt. De RAM bedraagt 3 GB en het interne geheugen 32 of 64 GB, uitbreidbaar met 128 GB via microSD. Het toestel zal op Android Lollipop 5.0 draaien en een ingebouwde vingerafdrukscanner hebben.  De 9,7 inch-versie komt met een batterij van 5870 mAh, het 8 inch-model met eentje van 4000 mAh.

De Samsung Galaxy Tab S zal vanaf augustus op de markt komen. Over prijzen wil het Koreaanse bedrijf nog niets kwijt.