4K of ultra HD is de hype van het moment: de resolutie, die vier keer groter is dan klassieke fullHD, veroverde al menig woonkamer. Oled is nog iets minder populair, en ken je misschien vooral van Samsung- en LG-smartphones. Bij een oled-scherm heeft iedere pixel z’n eigen lichtpuntje. Is het beeld op een bepaalde plaats zwart, dan gaat de pixel ook echt uit.

Een amoledscherm dat een pikzwarte afbeelding weergeeft is dus niet de onderscheiden van een scherm dat uit staat. Klassieke schermen werken in contrast met ledverlichting achteraan die doorheen de pixels schijnt: een zwart pixel wordt donker, maar de led-verlichting gaat niet uit waardoor zwart nooit echt pikdonker is. Amoled zorgt dus voor hogere contrasten maar ook fellere kleuren. Als kers op de taart is de technologie zuiniger dan het alternatief.

LG slaagt er nu als eerste fabrikant in om beide technologieën in één tv-toestel te combineren en dat naar de markt te brengen. Er verschijnen twee exemplaren in de winkel: de 55 inch 55EG960V  en de 65 inch 65EG960V. Uiteraard zijn de televisies gebogen, al zijn wij er nog steeds van overtuigd dat de meerwaarde daarvan verwaarloosbaar is.

Niet goedkoop

In België zijn de tv’s voor het eerst beschikbaar bij Vanden Borre. In Kortbeel Lo en Brussel kan je al een demo-exemplaar bekijken. In Nederland kan je in de Mediamarkten van Amsterdam en Rotterdam terecht. Zelf konden we de toestellen in kwestie nog niet bekijken, maar de internationale reviews zijn alvast veelbelovend. Wie geïnteresseerd is, kan vanaf begin augustus een pre-order plaatsen.

Prijzen voor bij ons kennen we nog niet, maar in het VK is het toestel al op de markt. Daar betaal je, om je een idee te geven, 3.800 pond voor de 55 inch-versie of omgerekend 5.300 euro. Zelfs wanneer de 4K Oled-tv inderdaad ’s werelds mooiste televisietoestel blijkt te zijn, blijft dat natuurlijk een pittig prijskaartje.