Proximus werkt aan een nieuw internet-netwerk dat speciaal ontwikkeld wordt om de toevloed van met het net verbonden toestellen te ondersteunen.

Telecomoperator Proximus heeft aangekondigd dat het een nieuw internetnetwerk uit zal rollen dat speciaal is geconfigureerd voor het Internet of Things. Het nieuwe draadloze netwerk is gebaseerd op de LoRa-technologie (long range, low power). Dat deze over lange afstanden werkt en een laag energieverbruik heeft, maakt de internettechnologie ideaal voor slimme toestellen.

Het nieuwe netwerk is vooral gericht op sensoren en andere toestellen die niet al te veel data versturen. LoRa ondersteunt een capaciteit tot 50 kbps, waardoor het op lage frequenties kan functioneren. Die lage frequentie maakt het mogelijk dat de verbinding een bereik heeft tot 10 km en minder energie vereist. “De batterijen in de sensoren kunnen hierdoor gemakkelijk meer dan vijf jaar mee zonder op te laden,” stelt het persbericht van het bedrijf.

Proximus wil het netwerk eind dit jaar in centrumsteden van België beschikbaar stellen, de rest van het land zal er vanaf 2016 gebruik van kunnen maken. Het netwerk zal deel uitmaken van het Machine-to-Machine aanbod van het telecombedrijf. Het is in ons land de tweede operator die met een specifiek IoT-netwerk uitpakt. Engie, het vroegere GDF Suez, ging met de primeur lopen.