De afgelopen dagen en weken bleven de verwarrende geruchten zich opstapelen: zal Windows 10 nu wel of niet gratis beschikbaar zijn? Gisteren meldden we nog dat gebruikers die nog geen Windows-versie bezaten toch, via een kleine omweg, een gratis versie konden bemachtigen.

Vandaag laat Microsoft weten dat de waarheid ergens tussenin ligt: gebruikers die Windows 10 installeren zonder reeds in het bezit te zijn van een geldige licentie, zullen zich genoodzaakt zien om ingeschreven te blijven op het Windows Insiderprogramma. Wie de Preview installeert en zich dan uitschrijft, zal na verloop van tijd teruggezwierd worden naar zijn vorige besturingssysteem. Bovendien vermeldt Gabriel Aul nog dat het installeren van de Preview geen vrijgeleide is naar een gratis versie van Windows XP of Vista: installeer je de Preview op een naakte computer om je vervolgens uit te schrijven, dan hou je niets over.

Wie dus nog geen geldig besturingssysteem heeft, zal niet anders kunnen dan een bèta-tester te blijven. Gratis kan dus, maar dan moet je er alle bugs en zware updates voor lief bijnemen.

We kunnen het alleen maar herhalen: maak je geen zorgen als je reeds een geldige versie van Windows 7 of 8(.) bezit. Jij krijgt sowieso de gratis update.