Tegenwoordig hoef je niet meer naar een bank te stappen om geld te lenen. Een online lening afsluiten is makkelijker dan ooit, met verschillende kredietverstrekkers die hun diensten via het internet aanbieden.

Bovendien is het online ook nog eens zeer eenvoudig om in een paar muisklikken verschillende leningen met elkaar te vergelijken via leningsimulaties. Zo kan je beter inschatten of een bepaalde lening al dan niet geschikt is door vooraf na te gaan hoeveel je maandelijks zal moeten terugbetalen.

Natuurlijk is ook bij online geld lenen een portie gezond verstand noodzakelijk. Net omdat lenen via het internet zo eenvoudig is, ga je er misschien niet voldoende doordacht mee om en ben je geneigd om snel wat geld te lenen. Vergeet nooit dat het telkens om een schuld gaat die je op termijn toch zal moeten aflossen.

Andere alternatieven

Online lenen via een bank of andere kredietverstrekker verloopt grotendeels via de traditionele manier, met uitzondering dat je je zaken via het internet regelt in plaats van naar een lokaal filiaal te stappen. Maar er zijn ook andere alternatieven, die niet door een bancaire instelling worden uitgebaat.

 Bron: University of Cambridge – Centre for Alternative Finance

Twee zo’n alternatieven die zijn komen overwaaien uit de Verenigde Staten, maar ook bij ons aan populariteit winnen, zijn crowdfunding en P2P-lenen. Beide systemen worden vaak met elkaar verward, maar toch bestaan er duidelijke verschillen tussen de twee.

Bij crowdfunding gaat men op zoek naar financiering voor een product of dienst bij potentiële gebruikers die het project willen steunen en daar achteraf een beloning voor krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van het afgewerkte product. Crowdfunding werd populair gemaakt door het Kickstarter-platform, waarop al heel wat uitvinders hun concepten hebben kunnen realiseren.

P2P-lenen is een variant op crowdfunding, waarbij je eveneens bij particulieren om fondsen gaat vragen. Maar in plaats van een beloning achteraf, krijgen zij het geleende bedrag op termijn terugbeetaald met intererst. In dat opzicht is deze formule zeer vergelijkbaar de klassieke werking van een persoonlijke lening.

Beide methoden omzeilen de nood om naar een bank of kredietverstrekker te stappen, maar verlopen in plaats daarvan via online platformen – zoals het eerder vermelde Kickstarter – om alles in goede banen te leiden en de bescherming van alle betrokken partijen te verzekeren.

Niet zonder problemen

Crowdfunding en P2P-lenen klinken als de toekomst, maar brengen ook hun eigen problemen met zich mee. Crowdfunding is alleen economisch interessant voor de geldschieter, als er ook een beloning tegenover staat. De meeste platformen bieden de garantie dat je geld wordt terugbetaald als een project flopt, maar het is nooit zonder risico. Zelfs als een crowdfundingcampagne zijn doel haalt, is het al voorgevallen dat de zogenaamde backers met lege handen achterblijven.

Bij P2P-lenen zijn er dan weer met name risico’s voor de persoon die een lening aangaat. Zo blijkt dat de rentes vaak een stuk hoger liggen dan wanneer je een gelijkaardige lening zou aangaan bij een kredietverstrekker. Bovendien biedt die laatste ook meer zekerheid dan een particulier. Een goed platform met de nodige ingebouwde zekerheden kan hier een uitkomst bieden, maar je moet jezelf altijd voldoende informeren.