We nemen simpelweg te veel foto’s, klinkt het op Google I/O, en in dit digitale tijdperk valt dat moeilijk te betwisten. “Hoe vaak scrollen we wel niet door een berg afbeeldingen op zoek naar dat ene kiekje”, vragen ze zich bij Google af.

Nieuw product

De oplossing komt er in de vorm van een nieuwe revolutionair product: Google Photos. Google Photos moet de centrale hub zijn waarmee je al je afbeeldingen beheert, bekijkt, deelt en back-upped. Met dat laatste zal Google Photos naar de harten van menig fotograaf katapulteren: Wie de dienst gebruikt kan ongelimiteerd foto’s en video’s uploaden, en dat in een kwaliteit tot 16 megapixels bij afbeeldingen en full HD bij video’s. Foto1 Google Photos zal je afbeeldingen, automatisch naar de cloud kopiëren, naar analogie met bijvoorbeeld dropbox maar ook Drive. De dienst staat voor alle duidelijkheid helemaal los van Google Plus, waar met geen woord over gerept werd. Al je afbeeldingen van al je toestellen verschijnen in de Photos app als één geheel. Je kan door al je beelden scrollen alsof ze lokaal staan. Dat je internetverbinding niet al te min mag zijn spreekt natuurlijk voor zich. Door met twee vingers in- of uit te zoomen scroll je door je afbeeldingen op het niveau van dagen, weken of jaren. Inzoomen werkt op dezelfde manier. Tijdens de preview lijkt de transitie erg vlot en intuïtief te verlopen. Om wegwijs te raken in je collectie van duizenden afbeeldingen kan je collecties, collages, animaties, filmpjes met soundtracks en meer maken. Dat kost tijd, en die heeft niet iedereen. Daarom maakt Google die leuke verzamelingen en filmpjes zelf.

Gezichtsherkenning

Machine Learning helpt om je foto’s te organiseren. Een algoritme zet alle afbeeldingen automatisch samen per locatie maar ook per persoon. Taggen is niet nodig: via gezichtsherkenning kan de app je afbeeldingen per vriend organiseren. Google benadrukt dat die categorisering helemaal privé is. Geen Facebookpraktijken dus waarbij je ongewild getagt wordt. De gezichtsherkenning werkt doorheen de jaren. Foto’s van je zoon of dochter zullen samen staan, vanaf hun geboorte tot hun vijftigste verjaardag.Foto2 De foto-assistent doet op zijn beurt voorstellen voor de collages en de filmpjes. Die kan je bijhouden als je ze geslaagd vindt, of verwijderen wanneer ze niet kloppen. Je kan natuurlijk ook aanpassingen doorvoeren, scènes verwijderen of toevoegen, en de muziek aanpassen.

Delen zonder verplichtingen

Met een eenvoudige veegbeweging kan je alles selecteren en vervolgens eenvoudig delen. Je kan delen hoe je wil maar natuurlijk doet Google ook zijn duit in het zakje: het is mogelijk om een link te genereren en die te delen. Wie op de link klikt moet nergens inloggen maar krijgt toch een mooie weergave van de gedeelde foto’s te zien. Heb je foto’s en ben je wel ingelogd, dan kan je de beelden meteen aan een collectie toevoegen. Google Photos, inclusief de gratis back-up-functie, is nu al beschikbaar. Als we de preview mogen was het nog nooit zo eenvoudig om te genieten van al je foto’s. Wij gaan alvast zo snel mogelijk aan de slag, om te zien of de app de beloftes kan waarmaken.