G Data onderzocht val welke categorie website de meeste malware afkomstig is. Bovenstaande top 10 omvat 76,4 procent van de ontdekte schadelijke software in de tweede helft van 2014. De uitkomst van het onderzoek is enigszins opvallend. Websites die we onbewust als ‘braver’ categoriseren, zoals technologiesites, webwinkels en gezondheidssites, zijn de grootste verspreiders van malware. Ook phishingwebsites worden meegeteld. Onder de categorie technologie en telecommunicatie verstaat G Data websites die technologieservices aanbieden, maar ook sites met computernieuws zoals deze (veilige) website.

Webstekken die meer geassocieerd worden met een online risico, zoals goksites, spelletjeswebsites en pornopagina’s, scoren in verhouding een stuk lager. Toch merkt G Data over het algemeen geen grote verschuivingen tegenover de eerste helft van 2014, behalve dan wat gokken betreft. Die categorie stond enkele maanden geleden met een percentage van 24,3 procent nog helemaal bovenaan.

De meeste malware wordt gehost in de VS: maar liefst 45 procent. Frankrijk staat met 10,6 procent op twee, terwijl China pas op de derde plaats komt: 6,1 procent. In totaal ontdekte G Data tijdens de onderzoeksperiode 4,1 miljoen nieuwe soorten malware, in contrast met amper 1,85 miljoen nieuwe toevoegingen in de zes maanden daarvoor. Vooral adware toonde zich erg populair.

Zoals steeds blijft het dus noodzakelijk om een goede computerbeveiliging te voorzien. Dat weten we allemaal maar nieuw onderzoek van de universiteit van Michigan in de VS wijst uit dat die kennis zich niet vertaalt in betere beveiligingspraktijken. Integendeel: geïnformeerde techneuten gaan in de regel lakser om met hun beveiliging dan IT-analfabeten. Die laatsten hebben de schrik meer te pakken, gaan dus voorzichtiger te werk en zijn vooral veel meer bereid om hun gedrag bij te sturen waar nodig.