Samsung heeft zijn eerste toptoestel van dit jaar op de massa losgelaten begin april, de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge, waardoor het zich opnieuw kan concentreren op de opvolger voor de iets minder bekende Samsung Galaxy Note 4. De Galaxy Note-serie wordt vooral aangeprezen voor zakelijk gebruik, en valt eerder binnen de categorie phablet dan smartphone.

Voorlopig zijn er nog maar heel weinig details gelekt, maar er doen geruchten de ronde dat de Edge-versie van de Note 5 een zwakkere Qualcomm Snapdragon 808-chip aan boord krijgt, identiek aan de onlangs geïntroduceerde LG G4. Hiermee zou de Edge-variant goedkoper worden, zodat die mogelijk hetzelfde prijskaartje meekrijgt als de Note 5. Het scherm zou ook iets kleiner zijn, 5,5 inch in plaats van de verwachte 5,7 inch voor de Note 5.

Het vlaggenschip, de Galaxy Note 5, krijgt wel alle toeters en bellen mee om de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen. Het staat vast dat Samsung deze keer opnieuw voor een eigen chip gaat kiezen, net zoals bij de S6 en S6 Edge, zonder dat ze daarvoor Qualcomm nodig hebben.

Verder doet er nog het gerucht de ronde dat de Note 5 de allereerste zou worden met een 4K-schermresolutie op een smartphone. We nemen dat voorlopig met een flinke korrel zout en wachten meer nieuws af.

Wanneer de nieuwe Galaxy Note 5 verkrijgbaar zal zijn, is nog koffiedik kijken. Traditioneel gezien wordt de nieuwe Galaxy Note voorgesteld op IFA in Berlijn begin september, met een lancering in oktober. Afwachten of Samsung die planning ook dit jaar aanhoudt.