De nieuwe Samsung Galaxy S6 en S6 Edge worden genoemd als de beste Androidsmartphones van het moment. Onder meer het scherm wordt geroemd, maar ook de 16 megapixelcamera die op beide toestellen te vinden is, wordt gezien als excellent.

Het blijkt nu echter dat het tekort aan onderdelen geen marketingtruc was. Het kan namelijk per toestel verschillen wat voor een camerasensor er aan boord is. Sommige telefoons hebben een Sony IMX240, terwijl andere toestellen over Samsungs eigen ISOCELL-sensor beschikken. De verschillende sensoren zijn zowel in de Galaxy S6 als de S6 Edge te vinden.

Tegenover The Verge bevestigt Samsung het inconsequente sensorgebruik. “De Galaxy S6 en S6 Edge maken gebruik van camerasensoren van verschillende verkopers. Net als bij de technologie in al onze andere producten voldoen deze aan een strikte wereldwijde kwaliteits- en prestatiestandaard.”

 Beeld: SamMobile

Het zou volgens Samsung dus niet uit mogen maken welke sensor je Galaxy S6 heeft, je camera is hoe dan ook "fantastisch". Maar is dat ook zo? SamMobile heeft een vergelijking gemaakt tussen foto's gemaakt met twee dezelfde toestellen, maar met de verschillende sensoren.

De conclusie is dat het inderdaad weinig verschil maakt welke sensor het toestel gebruikt. Als er toch een keuze gemaakt zou moeten worden, dan valt die echter wel uit in het voordeel van Samsungs eigen ISOCELL-sensor.

Vooral in condities met weinig licht en met HDR aan is er een redelijk duidelijk verschil waarneembaar, waarbij de Samsung-sensor een realistischer weergave geeft. Wat verder opvallend is, is dat IMX240-afbeeldingen grotere bestanden opleveren dan ISOCELL-afbeeldingen.