Tesla heeft na verschillende lekken Tesla Energy aan de wereld getoond, een ambitieus batterijsysteem dat inzetbaar is voor bedrijven, bij jou thuis of zelfs bij energieleveranciers. De batterijen bestaan uit twee belangrijke modellen.

Powerwall

De Powerwall is de kleine variant die je thuis kan hangen en verschijnt in twee modellen: 7 kWh kost 3.000 dollar, 10 kWh 3.500 dollar. Elon Musk ziet de 7 kWh als het ideale verlengstuk voor iedereen die zonnepanelen gebruikt, om die energie ’s avonds te kunnen benutten wanneer er geen zon meer is. De 10 kWh-versie is meer voor huizen die regelmatig problemen ondervinden met elektriciteitsonderbrekingen.

Aan deze batterij alleen heb je wel niet genoeg. Je hebt een extra gelijkstroom-naar-wisselstroom-converter nodig om de batterij bruikbaar te maken voor klassieke stopcontacten bij je thuis. Elke batterij wordt geleverd met 10 jaar garantie, maar Tesla wil ook dat energiebedrijven de batterij in de toekomst gaan leasen aan particulieren. Dat verlaagt de instapkost en vergroot het doelpubliek.

Powerpack

De grote broer van de Powerwall luistert naar de naam Powerpack. Tesla omschrijft het als een “eindeloos schaalbaar systeem” dat bruikbaar is voor bedrijven, industriële toepassingen en zelfs energieleveranciers. Het systeem bestaat uit batterijblokken van 100 kWh en schaalt van 500 kWh helemaal naar 10 MWh en hoger. Elon Musk: “Ons doel is om het wereldwijde energiegebruik te veranderen, op extreme schaal.”

Hiermee mag je gerust zeggen dat de ambities van Elon Musk gigantisch zijn. Hij speelde op de persconferentie meermaals in op de klimaatverandering en dat het nodig is dat we stappen moeten ondernemen om de wereld te redden. Hij haalt ook aan dat de Gigafactory, die nu in productie is in Nevada, dit product als allereerste zal bouwen.

Amerika en de wereld

Met 160 miljoen Powerpacks zou volgens Musk heel Amerika genoeg energie moeten hebben. Kijken we naar de hele wereld, dan zouden 2 miljard Powerpacks genoeg moeten zijn om iedereen van energie te voorzien. Om dat extra kracht bij te zetten, benadrukt Musk dat de hele persconferentie energie gebruikt van opgeslagen zonne-energie.

Het nieuws is pas vandaag verschenen, toch is Tesla stiekem al een jaar bezig met het testen van de Powerwall bij een select aantal klanten. Voor het Powerpack-systeem neemt Tesla pas bestellingen aan later dit jaar, wanneer Gigafactory in de eerste fase van zijn opbouw is aanbeland.

De batterijen helpen je niet alleen met het opslaan van energie. Alle units kunnen met elkaar spreken, en kunnen energie verdelen over verschillende units wanneer die van jou bijvoorbeeld al vol is geladen met energie op overschot. Alle elektriciteit die op overschot is, wordt gekanaliseerd naar andere batterijen of een centrale opslagbatterij ergens in de buurt van bijvoorbeeld een leverancier of stad. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor energieleveranciers stilaan hun strategie opnieuw moeten uittekenen en nieuwe, goedkopere concepten verzinnen.

Gratis patenten

Tesla beseft dat het dit niet alleen kan doen. Daarom opent het al zijn patenten voor concurrenten zodat iedereen kan meehelpen om zijn visie realiteit te maken. Het spreekt voor zich dat Elon Musk ook goed genoeg weet dat zijn Gigafactory orders van concurrenten kan verwerken wanneer er een capaciteitsoverschot is. Musk rekent ook op talrijke energiepartners over de hele wereld om batterijen overal in huis te hangen en hernieuwbare energie te promoten.

In Amerika werkt Tesla Energy samen met SolarCity om de Powerwall bij mensen thuis te installeren, maar de rest van de wereld moet nog even wachten. De eerste stap is alvast gezet door Tesla, aan de rest van de wereld en de concurrentie om te anticiperen.