Microsoft maakte eerder al bekend dat het werkte aan biometrische beveiliging in Windows 10, maar met de onthulling van Windows Hello wordt dat nieuws meer concreet. Daarmee is het mogelijk om bij Windows 10 in te loggen met een vingerafdruk, gezicht of iris.

“Jij, en alleen jij, in combinatie met je apparaat, bent de sleutel tot je Windows-ervaring, apps, data, en zelfs websites en diensten. Niet een verzameling letters en nummer die je makkelijk vergeet, die gehackt kunnen worden, of opgeschreven en op een prikbord gehangen” aldus Joe Belfiore, Microsofts Vice President of Operating Systems, in een blogpost.

Ondanks de constante dreiging van hackers is de consument nog steeds afhankelijk van wachtwoorden voor zijn digitale profiel, van e-mailaccount tot bankgegevens, zoals Belfiore terecht aanhaalt. Het feit dat veel mensen hun wachtwoorden hergebruiken, helpt daarbij natuurlijk niet. Biometrische authenticatie is daarom een veelbelovende extra muur tussen jouw en je apparaat, en de kwaadwillende hacker, mits die je biometrische gegevens niet in handen krijgt.

“We begrijpen de noodzaak van het beschermen van je biometrische data. Daarom wordt je ‘biometrische handtekening’ lokaal opgeslagen, en met niemand gedeeld, behalve met jezelf” schrijft Belfiore.

Aangezien nog lang niet alle apparaten zijn uitgerust met de hardware die biometrische eigenschappen kan herkennen, zal het nog wel even duren voordat Hello volledig uitgerold is. Voor de irisscan en gezichtsherkenning is namelijk een infraroodcamera nodig om de invloed van bijvoorbeeld slechte lichtomstandigheden uit te sluiten. Hiervoor kijkt Microsoft naar chipfabrikant Intel en zijn nieuwe RealSense 3D-technologie.