Tesla staat erom bekend om regelmatig software updates uit te sturen om nieuwe functies te introduceren in de slimme elektrische wagen. Binnen twee weken volgt een volgende update waar de auto niet meer te ver van een laadstation kan rijden om de zogenaamde ‘bereikangst’ aan te pakken. Via de nieuwe update kijkt de auto telkens hoe ver je van een laadpunt bent, en waarschuwt wanneer je buiten het rijbereik valt tijdens je rit.

Elon Musk, CEO van Tesla, hoopt met deze software update het probleem aan te pakken dat zovelen aankaarten bij aankoop van een elektrische auto: beperkt bereik en lang laden. De Tesla Superchargers kunnen de wagen tot 80% opladen in een half uur, en worden zowat overal ter wereld fors uitgebreid voor een betere service.

Daar bovenop plant Tesla een nieuwe software update binnen drie maanden waar de Model S volledig zelfstandig zal kunnen rijden. De hardware om dat te kunnen, zoals camera’s, radars en sensoren, zitten namelijk al in elke Model S. Door middel van extra ontwikkeling in de fabriek, wordt elke Tesla Model S een pak slimmer.

Vorig jaar werd er al een update gelanceerd dat de wagen op cruise control de snelheid van omringende wagens kon inschatten. Die functie wordt dus flink uitgebreid, want de Model S kan nu ook volledig automatisch van baanvak wisselen en anticiperen wanneer er zich een probleem voordoet. Je kan dus je handen van het stuur nemen wanneer je op de autosnelweg rijdt.

Technisch gezien zou het systeem ook perfect op andere wegen moeten werken, maar die functie heeft Tesla voorlopig uitgeschakeld. We vermoeden dat deze functie pas zal worden ingeschakeld wanneer de nieuwe software update genoeg testkilometers heeft verzameld door alle Model S-eigenaars.