Algemeen werd verwacht dat deze persconferentie vooral rond de Apple Watch zou draaien, maar Apple heeft het moment gegrepen om de nieuwe MacBook Air publiek te maken. De nieuwe Air gaat simpelweg door het leven als MacBook en is een revolutie binnen het laptopsegment, net als de Air zeven jaar geleden ook was.

De nieuwe MacBook weegt amper 900 gram en meet amper 13,1 millimeter dikte. Geen enkele laptop doet beter. Met deze dikte is de nieuwe MacBook 24% dunner dan zijn voorganger. Het scher meet 12 inch en heeft een retina-resolutie van 2.304 bij 1.440 pixels. Ondanks het compacte formaat is het toetsenbord voldoende groot dankzij een randloos ontwerp. Het scherm heeft een volledig randloze glasplaat

Het dunne ontwerp heeft behoorlijk wat complicaties, vooral naar toetsen en het trackpad. De toetsen krijgen een volledig nieuwe structuur mee, waardoor ze 40% dunner worden en toch sterker dan voordien. In elke toets zit ook een ledje zodat je kan genieten van een volledig verlicht toetsenbord, en toch een lager verbruik dan normaal.

Het trackpad krijgt een flinke redesign en gaat voortaan door het leven als Force Touch trackpad. Je kan niet meer klikken omdat er geen ruimte meer voor is, maar je hoort wel telkens een vibratie. Het nieuwe trackpad kan ook drukgevoeligheid meten, zodat je extra informatie in Mac OS X tevoorschijn kan toveren.

Een dunner toestel betekent automatisch ook minder plaats voor hardware. Om de MacBook zo dun te maken, hebben ze het moederbord 64% kleiner moeten maken en de rest vol met batterijen moeten gooien. Er wordt gewerkt met een ontwerp in trappen, zodat elke holte optimaal met batterijen wordt gevuld.

Op het moederbord vinden we een Intel vijfde generatie Core M-chip met een kloksnelheid van 1,3 GHz en een (heel) tijdelijke turbo naar 2,9 GHz. Een Core M-chip heeft geen koeling nodig, waardoor de nieuwe MacBook volledig fanless is en bijgevolg muisstil.

Apple belooft een autonomie van een ‘volledige dag’. In cijfers mogen we dat volgens hen vertalen naar 9 uur web browsen, of meer dan 10 uur films kijken via iTunes. Dat lijkt ons minder dan de MacBook Air nu kan, maar de benchmarks in ons testlab zullen dat binnenkort moeten bevestigen.

Om de nieuwe MacBook flinterdun te maken, heeft Apple maar één connector voorzien: USB type C. Hierdoor moet alles gebeuren: laden, usb, hdmi, displayport, netwerk, alles. Het toffe is dat deze standaard niet van Apple is, wat betekent dat je niet meer enkel de dure accessoires van Apple kan kiezen. Andere fabrikanten zullen op dezelfde kar springen, maar Apple is wel de eerste die de standaard integreert en snel beschikbaar stelt.

Belangrijk detail: De MacBook is een nieuwe lijn van laptops. De MacBook Pro en MacBook Air reeks blijven allebei nog bestaan en krijgen een update naar de 5de generatie Intel-processors.

Vanaf 10 april wordt de nieuwe MacBook geleverd, voor een prijs vanaf 1.449 euro met 256 GB SSD. Het topmodel met een 512 GB SSD kost je 1.799 euro. De nieuwe MacBook is beschikbaar in drie kleuren: zilver, goud en ‘space grey’. Beschikbaar op 10 april in onze buurlanden, wij moeten nog even wachten. Een lanceerdatum bij ons is nog niet bekend.