Een usb-poort is een standaard luxe op iedere laptop vandaag. Een aantal usb 3.0-poorten gecombineerd met eventueel enkele oude 2.0-poorten zijn een absoluut minimum, en zelfs dan heb je nog een aparte scherm-aansluiting en een stroomingang op overschot.

Niet zo bij de ultradunne nieuwe MacBook die Apple gisteren aankondigde. Het bijna tweedimensionale toestel is zonder twijfel een lust voor het oog, maar vanuit een praktisch standpunt lijkt het er op dat Apple de nieuwe laptop niet helemaal doordacht heeft, dan wel een nieuwe bron van inkomsten heeft ontdekt.

De MacBook heeft immers slechts één usb-poort (3.0, type c). Niet zo’n ramp, ware het niet dat we daarmee alle aansluitingen gehad hebben. Geen hdmi of displayport dus en al evenmin een afzonderlijke stroomingang. Je laadt de MacBook op via de eenzame usb-poort wat het aantal beschikbare aansluitingen wanneer de laptop in het stopcontact zit terugbrengt naar nul.

Onderweg valt dat nog mee: veel meer dan een occasionele dongle zal je niet in de poort willen steken en de accu volstaat naar verluidt om lang genoeg zonder netstroom te werken. Wil je echter een extern scherm aansluiten? Of een muis én een toetsenbord? Of eender wat via een lightning-connector? Of misschien ben je helemaal niet te houden en wil je een combinatie van de drie aan je laptop hangen? Dan mag je bij Apple aankloppen voor een hub. Prijskaartje: 79 dollar.

We zijn van Apple gewend dat accessoires niet al te goedkoop zijn, maar 79 dollar om de MacBook bijna even functioneel te maken dan iedere andere laptop op de markt lijkt ons toch een aanzienlijke hoeveelheid geld. Schrikt die extra investering boven op de vraagprijs van 1.449 euro je af? Dan kan je natuurlijk een andere laptop kopen. Maar die zal zo  dun niet zijn. De MacBook is ongetwijfeld een knap staaltje techniek en een toestel waarmee je kan stoefen bij de buren. Is het ook de beste keuze voor wie zijn laptop echt wil gebruiken? Laten we het een kwestie van prioriteiten noemen, en blij zijn dat de oude lijn van MacBook Air-toestellen ook blijft voortbestaan.