Alcatel pakt op het Mobile World Congres in Barcelona uit met de Idol 3, een opmerkelijk toestel dat volgens het bedrijf de beste smartphone is dat het tot nu toe voortbracht. De Idol 3 heeft een leuke designfeature die het toestel in het oog doet springen: de telefoon heeft namelijk geen bovenkant. Of onderkant. Wanneer je de telefoon uit je broekzak neemt moet je het ding dus niet meer omdraaien. Revolutionair? Neen, maar wel verfrissend.

Alcatel claimt dat de Alcatel Idol 3 high end performance op zak heeft. Grote woorden, veel hangt af van wat je onder high end verstaat. De Qualcomm Snapdragon 615 die het kloppend hart is van deze nieuwe telefoon is beslist geen doetje, maar de chip valt in het niets bij echte high-end exemplaren zoals de Snapdragon 800 en opvolgers.

Scherpe prijs

De Idol 3 zal in twee varianten op de markt verschijnen: eentje met een 4,7 inch-scherm en eentje met  een 5,5 inch-inch display. De kleinste versie zal verkrijgbaar zijn vanaf 199 euro, voor de grotere tel je 249 neer. De toestellen moeten tegen de zomer in de rekken liggen.

Beiden waren beschikbaar om even mee aan de slag te gaan. Alle twee zijn ze dun en licht, en liggen ze erg aangenaam in de hand. Aangezien de camera niet in het midden van de telefoon staat is de omkeerbaarheid relatief, in de praktijk heeft dit toestel nog altijd een ‘juiste’ bovenkant. Alcatel slaagt er beslist in een premiumgevoel naar het middenklassesegment de brengen, de aangename plastic achterkant van de toestellen voelt zacht en allesbehalve goedkoop aan.

Knappe beelden

Toch is het vooral de camera die in het oog springt. Alcatel kwam lyrisch uit de hoek bij de beschrijving er van en tot ons genoegen overdreef het merk niet. De 13 MP hoofdcamera heeft een buitengewoon snelle autofocus en de prestaties bij weinig licht zijn zonder meer subliem. We testten het toestel in een lichtsetting die aan een fuifzaal doet denken en de beelden van onze omstaanders kwamen er stuk voor stuk scherp en helder uit terwijl ook de achtergrond voldoende bellicht was. Eerlijk: we zijn onder de indruk. Zeker portretfoto’s zoals je die van je vrienden zou nemen op een event, of selfies, komen er spectaculair uit. De prestaties voor lange-afstandsshots zijn iets genuanceerder. Veel vlaggenschipcamera’s doen desalniettemin minder in deze setting.

De telefoon verschijnt met Android 5.0.2 Lolipop met daarover een milde schil. Alcaltel gaf Android een eigen streepje verf zonder het mooie material-design dramatisch te verpesten. De Alcatel-stream die je tegenkomt wanneer je te ver naar links swiped op het homecreen sluit aan bij wat onder andere HTC en Samsung doen. Bij die merken is die intrusie op het hoofdscherm naar onze mening vervelend, bij Alcatel ook. Wanneer je het toestel omdraait verschijnt er een snelle animatie waarmee de interface mee omdraait (in het kader van ‘geen boven- of onderkant). Spijtig detail: op het 5 inch-toestel dat we vastnamen zag die animatie er niet zo vlot uit als op het 4,7 inch-exemplaar.

Geluid

Aan de audiokant van het verhaal gaat Alcatel prat op uitstekende muziekkwaliteit, iets wat we gezien het rumoer in de testruimteniet kunnen bevestigen. De meegeleverde hoofdtelefoon zou in ieder geval van degelijke kwaliteit zijn?. De muziek-app is erg leuk: een beperkte DJ-functie is ingebouwd. Zo kan je scratchen en wanneer je het toestel horizontaal houdt zelfs mixen.

Wanneer we naar de specificaties (en de haperingen bij het draaien van het 5 inch-exemplaar) kijken ziet het er naar uit dat de Idol 3 geen concurrentie is voor huidige vlaggenschepen. Wat prestaties betreft bokst dit toestel een gewichtscategorie lager. Onze eerste indruk van dit toestel desalniettemin wel heel positief. Voor de vooropgestelde prijs lijkt Alcatel met de Idol 3 een smartphone aan de bieden die er goed uit ziet, leuk is om te hebben en op de koop toe een aantal unieke functies in z’n mars heeft.