Autoconstructeur Tesla mag het voorbije kwartaal dan wel minder auto's verkocht hebben dan eerst verwacht, het bedrijf had ook goed nieuws te melden, zo schrijft The Verge. Volgens topman Elon Musk heeft zijn bedrijf een batterij klaar voor thuisgebruik. Die zou al binnen zes maanden in productie kunnen gaan.

Musk deed zijn onthulling op een zogenaamde "earnings call", een toelichting voor analisten en aandeelhouders bij de laatste kwartaalcijfers. De stationaire batterij moet (een deel van) de elektriciteitsvoorziening in huis voor zijn rekening nemen, of kan bijvoorbeeld worden ingezet wanneer de stroom uitvalt.

Vorig jaar al had Musk gehint dat Tesla aan een dergelijk project bezig was. Het bedrijf liet toen al weten dat het een grote vraag zag naar stationaire energieopslag en dat het daarover aan het praten was met grote energie- en elektriciteitsbedrijven. Maar dat de plannen zo concreet waren, dat ze een jaar later al werkelijkheid zijn, is toch nog een verrassing.

Tesla is trouwens niet de enige fabrikant die zijn batterijen ook buiten de auto wil aanbieden. De Toyota Mirai, die een brandstofcel met waterstof gebruikt, laat zijn gebruikers ook toe om de batterij uit de wagen te nemen en thuis te gebruiken. Wanneer ze volledig opgeladen is, kan ze een huis een week lang van stroom voorzien. Nissan prijst de batterij in zijn Leaf dan weer aan als een prima noodgenerator voor wanneer de stroom uitgevallen is.