Proximus plant binnenkort een proefproject in Brussel met “fiber-to-the-home” (FTTH), waarbij het laatste stuk koperkabel tussen de straatcabine en de eindklant vervangen wordt door glasvezel. Dat schrijft Data News.

Het voornaamste voordeel van FTTH is dat glasvezel een veel snellere internetverbinding toelaat. Proximus maakt nu reeds gebruik van een glasvezelnetwerk, maar dat reikt maar tot aan de straatcabines (“fiber-to-the-cabinet”). De laatste honderden meters verlopen over koperkabels die minder betrouwbaar zijn en beperkt worden door een snelheidslimiet waar glasvezel geen last van heeft.

Het proefproject zou worden opgezet in de Anspachlaan, die binnenkort wordt heraangelegd. Proximus wil gebruik maken van die werken om het experiment met glasvezel op te zetten. Momenteel is de operator nog in gesprek met onder meer burgemeester Yvan Mayeur (PS) over de concrete uitwerking. Als alles goed loopt, moet het project later dit jaar van start gaan met een looptijd tot 2019.

Eerder voerde Proximus ook al proefprojecten uit met “fiber-to-the-home” in Rochefort, Sint-Truiden en Kortrijk. In nieuwe verkavelingen wordt, waar mogelijk, ook al glasvezel in de grond gestopt.