Microsoft heeft meer details vrijgegeven over Windows 10 voor zakelijke gebruikers en hoe ondernemingen voorzien kunnen blijven van updates en patches.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Nadat Microsoft consumenten heeft ingelicht over de gratis upgrade-mogelijkheden voor Windows 10, krijgen nu ook zakelijke klanten de eerste details te horen. In een blogpost van 30 januari zegt het bedrijf dat gebruikers met Windows 7 Pro, Windows 8 Pro en Windows 8.1 Pro ook in aanmerking komen voor een gratis upgrade naar Windows 10.

Mensen die een pc hebben die draait op een van die versies van Windows krijgen een jaar de tijd om gratis te upgraden naar Windows 10. De verwachting is dat het nieuwe besturingssysteem in het najaar verschijnt. Microsoft blijft updates en patches leveren aan deze klanten via Windows Update zolang hun apparaat ondersteund wordt door de fabrikant.

Software Assurance
Microsoft herhaalt in het bericht dat Windows 7 Enterprise, Windows 8 Enterprise en Windows 8.1 Enterprise niet vallen onder de aanbieding om binnen een jaar gratis te upgraden naar Windows 10. Een woordvoerder laat weten dat zakelijke gebruikers met een Software Assurance-contract zoals gebruikelijk de laatste versie van Windows ontvangen als onderdeel van hun overeenkomst. 

Meer details hierover maakt het bedrijf de komende maanden pas bekend. Verder heeft Microsoft ook nog niets bekendgemaakt over hoeveel Windows 10 gaat kosten en welke edities beschikbaar zijn als het product op de markt komt.

Long Term Servicing
Bij de lancering van Windows 10 introduceert Microsoft tevens Long Term Servicing-pakketten. Deze pakketten voorzien gebruikers van de laatste veiligheids- en kritieke updates, maar nieuwe functionaliteiten worden tijdens de periode van mainstreamondersteuning (vijf jaar) of uitgebreide ondersteuning (vijf jaar extra) niet op deze manier geleverd.

Long Term Servicing-pakketten geven gebruikers het recht om Windows Server Update Services (WSUS) in zetten om meer controle te hebben over het toepassen van updates en patches via de bestaande infrastructuur, zoals System Center Configuration Manager of Windows Update.

Zakelijk pakket
Voor de zakelijke markt komt een speciaal pakket. Zij ontvangt de reguliere veiligheidsupdates voor Windows 10, maar ook nieuwe functionaliteiten nadat deze “uitvoerig getest zijn op de consumentenmarkt”. Dit geeft systeembeheerders de tijd om de kwaliteit van updates te controleren voordat deze uitgezet wordt bij de medewerkers.

Microsoft adviseert ondernemingen om van dit zakelijke pakket gebruik te maken om Windows 10-apparaten up-to-date te houden. Daarbij is het aan te raden updates automatisch binnen te laten lopen via Windows Update. 

Regelmatige updates
De verwachting is dat Microsoft mensen die gebruikmaken van de actie om binnen een jaar gratis over te stappen op Windows 10, regelmatig blijft voorzien van gratis updates. De kans is klein dat je deze updates kunt weigeren of vertragen.

Microsoft herhaalt dat het bedrijf bij het ontwerpen van Windows 10 rekening gehouden heeft met de minimale hardwarevereisten voor Windows 7 en Windows 8. Daarbij merkt het op dat “sommige nieuwe functionaliteiten wellicht om betere hardware vragen of software- en firmware-updates van fabrikanten”.