Alle Windows-aankondigingen ter zijde was de meest spectaculaire onthulling van de presentatie zonder twijfel de onthulling van een echte holografische bril. Microsoft introduceerde Hololens: een kruising tussen Google Glass en de Oculus Rift, maar dan op een berg steroïden.

De Hololens is een echte bril waaraan Microsoft al jaren werkte. Tegen alle verwachtingen in slaagde het bedrijf er in om de ontwikkeling van het opmerkelijke toestel geheim te houden. De locatie van het top secret labo: onder het bezoekerscentrum van Microsoft in de VS.

De Hololens is een bril met transparante lenzen waarop hologrammen worden geprojecteerd. In tegenstelling tot VR-brillen zoals de Oculus Rift is de Hololens eens stuk minder log. Dat komt omdat beelden rechtstreeks op de bril verschijnen en niet op een display dat op een zekere afstand van je ogen moet zitten. De technologie ligt nog niet in de rekken maar bestaat al wel, zoals een demonstratie op het podium bewees.

Met de Hololens verschijnen er hologrammen van wat je maar wil, waar je maar wil in je leefwereld. Je kan ze langs alle hoeken bekijken, er rond stappen en ze manipuleren. Wie Iron Man heeft gezien denkt misschien aan de werkplaats van Tony Stark, en terecht. Tijdens de demo ontwierp een medewerker van Microsoft een eenvoudige drone met de Hololens, die eens afgewerkt meteen afgedrukt kon worden. We konden meekijken dankzij een camera die eveneens door een Hololens keek. De bril is immers geen puur persoonlijk toestel: je kan met meerdere mensen aan hetzelfde object werken.

Met Hololens ontwerp je in 3D, verschijnen er hologrammen van je (Skype)-vrienden of speel je een digitaal spel op je keukentafel. The sky is the limit gaat voor een keer niet op. Microsoft werkte voor het project immers samen met het Jet Propulsion Laboratory van NASA, bekend van de Marsrobot Curiosity. Dankzij Hololens en de camera’s van Curiosity hebben de onderzoekers van het JPL een kijkje genomen op de rode planeet, naar eigen zeggen “alsof ze er zelf stonden.”

De Hololens heeft een klassieke cpu, een gpu en een splinternieuwe hpu, waar de h uiteraard voor holographic staat. Dankzij de hpu weet het stukje techniek hoe een kamer er uit ziet, en waar een 3D-hologram zich in die ruimte bevindt. De Hololens is een product dat hand in hand gaat met Windows 10 en dus in de redelijk nabije toekomst in de rekken moet verschijnen. Sciencefiction belooft het ons al decennia en we hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is het zo ver: de 21ste eeuw wordt, als het van Microsoft afhangt, de eeuw van het hologram.