Het enige wat Apple tot nu toe heeft gemeld over de autonomie zijn Apple Watch is dat het horloge elke nacht opgeladen dient te worden. Meer details zijn nog niet bekendgemaakt. Dus het is niet met zekerheid te zeggen hoe lang de accu meegaat.

Nu zijn er enkele mensen die bekend zijn met het ontwikkelingsproces van de Apple Watch naar buiten getreden met specifieke prestatiedoelen die Apple wil halen met de accu van zijn horloge. De kans is echter groot dat de cijfers in de praktijk niet in de buurt komen van deze doelen.

Energievreters
Volgens diverse bronnen heeft Apple gekozen voor een relatief krachtige processor en een hoge-kwaliteitsscherm. Deze vragen allebei om veel energie. Draaiend op een kalere versie van iOS met de codenaam SkiHill, komen de prestaties van de Apple S1-chip verrassend dicht in de buurt van de A5-processor uit de iPod Touch. Het Retina-kleurenscherm is in staat vloeiend 60 frames per seconde weer te geven.

In eerste instantie wilde Apple dat de accu van de Apple Watch een volledige dag gebruikt kan worden, daarbij ging het bedrijf ervan uit dat je de horloge maar een paar keer per dag intensief gebruikt. De bedoeling was 2,5 tot 4 uur actief gebruik versus 19 uur van afwisselend actief en passief gebruik, 3 dagen pure standby-tijd of 4 dagen in slaapmodus. Nu lijkt het erop dat de accu maar maximaal 2 tot 3 dagen haalt in standby.

Horloge
Omdat Apple de Apple Watch toch vooral wegzet als horloge om de tijd bij te houden, heeft het bedrijf uitvoerige tests gedaan om te bepalen hoe lang de accu meegaat als je de gadget ook echt alleen op die manier gebruikt. Bronnen melden dat de klok, inclusief animaties, ongeveer drie uur meegaat als je verder niks anders doet. De vraag is echter hoeveel mensen de klok constant weergeven. Als deze uitstaat en het scherm donker is, vraagt de horloge veel minder energie.

Het klinkt bijna alsof je er niets mee kunt, maar in de praktijk zijn mensen waarschijnlijk niet de hele dag actief bezig met hun Apple Watch. Slechts een paar keer per dag voor een kortere periode. Daarom is de accu in staat het bij gemiddeld gebruik een hele dag vol te houden. Maar waarschijnlijk gaat Apple de gewenste 19 uur van gemixt gebruik met de eerste generatie Apple Watch niet halen.

Lancering opgeschoven
Het batterijleven is afgelopen jaar een grote zorg geweest voor Apple. Het is een van de reden dat de lancering van eind 2014 naar begin 2015 is opgeschoven. Om het horloge in de praktijk te testen, laat Apple momenteel zo'n 3.000 exemplaren rondzwerven.

Volgens het huidige plan verschijnt de Apple Watch eind maart. Wat je er ook van vindt, qua levensduur van de batterij scoort het draagbare gadget niet beter dan zijn concurrent. De autonomie van de Apple Watch is even triest als bij de rest.