Microsoft slaat de bal weer mis met de maandelijkse beveiligingsupdates. De recentste patch Tuesday veroorzaakte weer heel wat problemen bij verschillende gebruikers. Dat weet infoworld. Concreet gaat het om MS14-082 met KB 22553154  voor Office 2010 en KB 2726958  voor Office 2013. Gebruikers krijgen foutmeldingen over ActiveX in Excel na de installatie.

Ook de updates voor Windows veroorzaken problemen. KB 3004394 voor Windows Root Certificate draagt de verantwoordelijkheid voor de meeste kopzorgen. De update zorgt er voor dat User Account Control te pas en te onpas verschijnt, iets wat menig Windowsgebruiker koude rillingen zal geven. Zo kan je msconfig of het taakbeheer niet openen zonder meldingen te krijgen. Ook Windows Defender schijnt kapot te zijn na de installatie van de patch.

Gebruikers van Windows 7 en Windows Server 2008 R2 zijn getroffen door de mislukte update. Microsoft raad mensen die problemen hebben aan om de updates manueel te de-installeren. Update 3024777 zou eveneens soelaas bieden. Het is niet de eerste keer dat Microsoft updates lanceert die gebruikers opzadelen met miserie. In combinatie met de opdringerige manier waarop Windows updates presenteert mag het bedrijf zijn interne tests gerust uitbreiden om toekomstige problemen te vermijden. 

Update: Een lezer maakt ons er op attent dat de oplossing voor het ActiveX-probleem in Excell erg eenvoudig is. Het wissen van de tijdelijke bestanden onder C:UsersusernameAppDataLocalTempExcel8.0 moet het probleem verhelpen op Windows XP, Windows 7 en WIndows 8(.1).