Een Nederlandse phishingbende, die ook slachtoffers in België heeft gemaakt, werd maandag veroordeeld door de correctionele rechtbank van Antwerpen. De leden van de bende kregen tot 37 maanden celstraf opgeled.

De bende hield zich bezig met het oplichten van nietsvermoedende internetgebruikers via phishing, een vorm van internetoplichting waarbij de criminelen via een smoes per mail of per telefoon vertrouwelijke gegevens of geld van hun slachtoffer proberen te ontfutselen. Twee jaar geleden liepen ze tegen de lamp.

Op 21 augustus 2012 ontving een vrouw een e-mail die afkomstig leek te zijn van de bank ING. Daarin werd haar gevraagd om via een link haar identiteitsgegevens en ING ID over te maken. Een dag later kreeg ze telefoon van iemand die zich uitgaf als bankbediende en die haar vertelde dat er problemen waren met haar account voor het internetbankieren. Ze moest gegevens invoeren in haar kaartlezer en vervolgens de cijfers doorgeven die op het schermpje verschenen. Pas nadien ging er bij de vrouw een belletje rinkelen.

De vrouw nam onmiddellijk contact op met haar bank, die kon vaststellen dat er 7.750 euro van haar zichtrekening was overgeschreven op de rekening van Margaret A. en 9.200 euro op die van Justice F. Een derde overschrijving, ter waarde van 9.100 euro, kon nog door de bank worden tegengehouden. Er doken nadien nog drie slachtoffers op die via dezelfde werkwijze respectievelijk 3.000, 1.410 en 4.000 euro afhandig werden gemaakt. Die bedragen waren terechtgekomen op de rekeningen van Judith O., Justice F. en Scott O.

Die laatste kon gelinkt worden aan een Nederlandse phishingbende. Zijn medebeklaagden hadden hun rekeningen ter beschikking gesteld. Om zich in te dekken, deden ze aangifte van verlies of diefstal van hun bankkaart, van zodra ze het gestolen geld hadden afgehaald. De rekeningen van de bendeleden werden geblokkeerd en de slachtoffers kregen hun geld terug. Justice F kreeg een jaar cel, Margaret A. een jaar met uitstel en Judith O. een werkstraf van 60 uur. Scott O. werd veroordeeld tot 37 maanden cel.

Phishing blijft een veelgebruikte aanpak van internetfraude. Nochtans kan je jezelf er heel eenvoudig tegen beschermen. In het geval van een e-mail kan je vaak al ontdekken dat het om phishing gaat, door goed naar het e-mailadres van de afzender en spellingfouten in de tekst te kijken. Bij twijfel neem je beter het zekere voor het onzekere en verwijder je het bericht meteen. Neem desnoods contact op met de bank of organisatie waar de e-mail zogezegd van afkomstig is, en klik zeker nooit op links in e-mails die je niet vertrouwt. In het geval van telefoonfraude is eveneens een portie gezond verstand aan de orde. Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes en verstrek nooit persoonlijke gegevens aan de persoon aan de andere kant van de lijn. Je bank of andere organisaties hebben deze informatie nooit nodig.