Wie dat wil, zou op elke Google-site wereldwijd zoekresultaten over zichzelf moeten kunnen verwijderen. Nu geldt dat enkel maar op enkele lokale Google-sites. Dat zeggen de gezamenlijke privacyregulatoren van de EU, zo meldt Bloomberg.

In mei besliste de Europese Unie dat elke burger webpagina’s uit Googles zoekmotor kan laten verwijderen als de gegevens op de site verouderd of irrelevant zijn. Tot nu toe heeft de zoekgigant al zo’n 170.000 aanvragen daarover binnengekregen. Het gaat niet alleen om webpagina’s, maar ook bijvoorbeeld over nieuwsartikels.

Google past de nieuwe regel alleen toe op lokale versies van zijn site, zoals Google.fr of Google.de, niet op Google.com. En dat wil de EU nu aanpassen.

Veel discussies
Google en Europa hebben al eerder discussies gehad over hoe het vergeetrecht precies moet toegepast worden. Google waarschuwt bijvoorbeeld nieuwsorganisaties als bepaalde links verwijderd worden, waardoor mensen die in de anonimiteit willen verdwijnen net weer voor het voetlicht worden gehaald.

De richtlijnen die een Europese koepelorganisatie van privacygroeperingen heeft opgesteld, zijn niet wettelijk afdwingbaar, het is dus niet duidelijk of Google ze zal volgen. Volgens een woordvoerder van Google heeft het bedrijf de nieuwe regels nog niet gekregen, maar zullen ze “grondig bestudeerd worden als ze gepubliceerd zijn”. Dat zou later deze week moeten gebeuren.

Europese kopzorgen voor Google
De regels implementeren zal niet eenvoudig worden voor Google, omdat het bedrijf niet één groot Europees domein heeft. Google zegt ook dat het Google.com uitsluit, omdat die site Europese bezoekers toch automatisch doorstuurt naar hun lokale site.

De nieuwe regeling onderstreept ook nog eens de juridische problemen die Google heeft met de EU. Zo heeft het Europees Parlement opgeroepen om de zoekactiviteiten van Google af te splitsen van de rest van het bedrijf omdat het concurrenten verplettert. Tegen Google loopt ook al een groot antitrustonderzoek door de Europese Commissie en er is ook nog een conflict rond intellectuele eigendom.