In het komende jaar stopt Apple met de productie van de iPhone 5C. Dit schrijft MacRumors op zijn website, waarbij het een artikel citeert van de Industrial and Commercial Times uit Taiwan. iPhone 5C-fabrikanten Foxconn en Wistron verminderen de productie van de telefoon en medio 2015 wordt de stekker er volledig uitgetrokken.

Apple bracht de iPhone 5C vorig jaar op de markt als goedkopere variant van de iPhone 5S. Dit ging gepaard met minder opties. Zo heeft de 5C bijvoorbeeld geen Touch ID-vingerafdruksensor en is ook de processor minder krachtig.

De iPhone 5C is verkrijgbaar in vijf kleuren. Op het prijskaartje stond minimaal 99 euro, maar bij bepaalde abonnementen is de 8GB-variant van het toestel ook gratis te krijgen.

Nieuwe modellen
Er is geen specifieke reden bekend voor de stop, maar het is gebruikelijk voor Apple om oudere producten te laten verdwijnen wanneer er nieuwere modellen op de markt gebracht zijn. In september lanceerde het bedrijf de iPhone 6 met een scherm van 4,7 inch en de iPhone 6 Plus met een scherm van 5,5 inch. Ook die iPhone 5S is voor een redelijk bedrag nog steeds te krijgen.

De verkoop van de 5C voldeed bepaald niet aan de verwachtingen. In ieder geval in het begin niet. Veel consumenten kozen toch voor de 5S. Uit een onderzoek van CIRP in januari kwam naar voren dat de 5S verantwoordelijk was voor 59 procent van de iPhone-verkopen in het laatste kwartaal van 2013. De 5C kwam niet verder dan 27 procent.

Hoewel de telefoon wellicht aantrekkelijk was voor budgetbewuste consumenten op bepaalde markten, is de officiële verkoopprijs van 549 dollar te hoog voor potentiële kopers in opkomende markten. Topman Tim Cook heeft later ook toegegeven dat de 5C nooit als budgettoestel is bedoeld.

Geen flop
Toch vindt niet iedereen dat je de iPhone 5C een flop kunt noemen. AppleInsider onthulde in maart statistieken waaruit blijkt dat het toestel vaker over de toonbank ging dan het leeuwendeel van de concurrenten in het laatste kwartaal van 2013. Ook in juni nam het aantal verkopen weer toe.

Ondanks dat Apple elke kwartaal het aantal verkochte iPhones publiceert, worden deze statistieken niet per toestel weergegeven. Daarom is het moeilijk vast te stellen hoe goed of slecht de 5C het heeft gedaan. Maar gezien de grote vraag naar de iPhone 6-modellen en het feit dat de iPhone 5S nog steeds een geschikt toestel is, is het slechts een kwestie van tijd voordat de 5C met pensioen gaat.