Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Voor elke euro die hij in een aanval steekt, verdient de betere cybercrimineel er twintig terug. Zo berekende beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab.

Hacken kost geld, je hebt er digitaal gereedschap voor nodig. Maar volgens Kaspersky is malware kopen tegenwoordig doodeenvoudig geworden: het is makkelijk te vinden op internet, relatief goedkoop en meestal zelfs zonder speciale kennis te gebruiken.

Phishing
Wil je als crimineel een valse website maken en met een spammailing bezoekers lokken, dan kost je dat zo’n 120 euro. Weet je daarbij honderd mensen te strikken met je phishingactie, dan kun je 8.000 euro verdienen aan de verkoop van hun privégegevens.

Trojan
Onschuldigen trakteren op een trojan die hun telefoon blokkeert is duurder. Dat kost gemiddeld 800 euro. Maar de opbrengst is ook veel hoger. De prijzen die aanvallers berekenen voor het deblokkeren van een smartphone lopen uiteen van 8 tot 150 euro per persoon. Bij hetzelfde aantal van honderd slachtoffers kan dit de dief dus 15.000 euro opleveren.

Ransomware
Hetzelfde bedrag kan worden verdiend met dataversleutelende ransomware, maar de investering voor een hacker is hier twee keer zo hoog: 1600 euro. De gedupeerden zijn meestal zo’n 80 euro kwijt aan losgeld.

Bankoverval
Het meest kan een slechterik verdienen aan banktrojans. Deze richten zich rechtstreeks op gelddiefstal. Aan de malware, de exploit en de verspreiding (spammailing) is de boef 2400 euro kwijt. Maar hij of zij kan er liefst 58.000 mee binnenhalen. Het gemiddelde slachtoffer verliest hierbij 580 euro.

Voor dit onderzoek vergeleek Kaspersky de prijzen van de meest gebruikte hackerhulpmiddelen met het geld dat werd gestolen tijdens succesvolle kwaadaardige operaties.

External links

Kaspersky Lab

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.