Huawei verkoopt de Ascend G7 en de Mate 7 vanaf vandaag ook in België. Van die laatste weten we al dat het een erg degelijk toestel is.

De twee nieuwste Huawei-toestellen zijn vanaf vandaag ook in België te koop. Het gaat om de high-end Mate 7 en de Ascend G7, die de middenklasse voor z’n rekening neemt.

De Mate 7 is een klepper met een 6 inchscherm. Het toestel, dat enkele maanden geleden op IFA werd aangekondigd, kreeg bij ons een uitstekende review.

De smartphone heeft alles in huis wat je in het high-endsegment verwacht, al bleek de 13 megapixelcamera wat tegen te vallen. Onder het grote scherm vinden we twee quadcoreprocessors: een 1,8 GHz Cortex-A15 en een zuinige 1,3 GHz Cortex-A7. Die laatste wordt ingeschakeld wanneer de prestaties van de eerste als overkill bestempeld kunnen worden, om zo je batterij te sparen.

Grafisch is de Mate 7 van een Mali-chip voorzien. Die is zwakker dan de Adreno-gpu die je in de meeste high-endsmartphones vindt, maar de prestaties zijn ruim degelijk genoeg voor het mooiere smartphonespel.

'Kleine' broer
In het middensegment kan je vanaf vandaag de Ascend G7 kopen. Met een schermdiagonaal van 5,5 inch is het toestel bezwaarlijk klein te noemen. We namen de smartphone nog niet onder handen, maar de specificaties lijken overeen te komen met de vraagprijs.

Zo is de smartphone uitgerust met 4G en een 3000 mAh-batterij. Onder de motorkap draait een Quadcore Snapdragon 400: een degelijke processor voor een smartphone van deze prijs. De hoofdcamera kreeg, net zoals die van de Mate, 13 megapixels mee. De selfiecamera moet het stellen met vijf.

De schermkwaliteit moeten we afwachten: Het grote scherm heeft een gewone HD-resolutie. Full HD zou zeker niet misstaan op een telefoon van dit formaat, en we namen al toestellen onder handen die bewezen dat zoiets mogelijk is in deze prijsklasse. Over de Ascend G6 waren we destijds erg enthousiast, al lijkt het erop dat de G7 niet bepaald als rechtstreekse opvolger geklasseerd mag worden. Het formaat plaatst dit nieuwe toestel in een andere categorie.

Emui-schil
Androidfanaten die een nieuw toestel overwegen houden er beter rekening mee dat Huaweitoestellen de Emui-schil gebruiken. Die is niet erg aanpasbaar, en zal een doorn in het oog zijn voor puristen. Wie het graag eenvoudiger houdt zal Huaweis aanpassingen daarentegen wel appreciëren.

De Ascend G7 kost 299 euro, de Ascend Mate 7 koop je voor 499 euro. Ook in Nederland zijn de toestellen intussen beschikbaar, voor dezelfde adviesprijs. De G7 ligt daar zelfs al sinds september in de rekken.