Droom je al jaren van een eigen website, maar heb je het niet begrepen op de saaie .be’s of .com’s? Dan heb je tot volgende maand 15 december (10 uur) om een eigen .vlaanderen of .brussels –domein te versieren. Beide topdomeinen zijn sinds gisteren voor het eerst te koop voor particulieren, zo meld de Belgische dnsdienst dnsbelgium.

De domeinnamen zijn niet voor jan en alleman beschikbaar. Om een website met de nieuwe extensie op de kop te tikken moet je in het bezit zijn van een geldige Belgische eID en de bijhorende Belgische identiteit. Bovendien mag je url enkel gebaseerd zijn op je naam. Variaties zijn mogelijk: zo mag Jan Van Dam onder meer janvandam.vlaanderen of vandamjan.brussels aanvragen, maar vandam, vandamj en jvandam zijn eveneens geldige opties.

Om een domeinnaam aan te vragen moet je je identiteitskaart en een kaartlezer bij de hand houden, en de wizard van dnsbelgium doorlopen. Vervolgens krijg je een reservatiecode doorgemaild, waarmee je naar een registrar moet stappen. Dnsbelgium voorziet een lijst van registrars waar je terecht kan om de domeinnaam effectief te registreren.

.brussels en .vlaanderen-domeinnamen bestonden al, maar voordien waren ze enkel toegankelijk voor overheidsinstellingen en organisaties. Dnsbelgium maakt zich sterk dat de registratiemogelijkheid voor Belgische particulieren uniek is. In andere landen waar dergelijke domeinnamen bestaan worden die te grabbel gegooid voor de hele wereld. Bij ons krijg je dus de kans je eigen domeinnaam te reserveren, voordat Jan Van Damme uit Zuid-Afrika er mee gaat lopen.