Er doken de voorbije weken al heel wat geruchten op over de Nexus 6, maar Google heeft eindelijk zelf de sluier gelicht van zijn nieuwe smartphone. Het toestel werd in samenwerking met Motorola ontwikkeld en is de grootste Nexus-smartphone tot nog toe.

Het Quad HD-scherm heeft een schermformaat van maar liefst 6 inch. Daarmee krijg je nog meer scherm dan bij de iPhone 6 Plus of Galaxy Note 4. Het nadeel is dat hij daardoor ook een gevoelig grotere voetafdruk heeft: 159,26mm x 82,98mm x 10,06mm. Met 184 gram is hij bovendien ook iets zwaarder dan de reuzen van Samsung en Apple.

De Nexus 6 doet qua vormgeving sterk denken aan andere toestellen van Motorola, zoals de Moto X en Moto G, met een aluminium frame dat de telefoon een premium uitstraling bezorgt. Vooraan zitten twee stereoluidsprekers die een kwalitatief geluid moeten leveren bij het afspelen van video en games. De camera achteraan is een exemplaar met 13 megapixels, vooraan zit een 2 MP frontcamera.

De smartphone is niet alleen groot in omvang, maar ook in opslagruimte. Je kan kiezen tussen 32 of 64 GB. Onder de motorkap zit een Snapdragon 805-quadcoreprocessor, geklokt op 2,7 GHz, en 3 GB RAM. Verder is er ondersteuning voor 802.11ac wifi, bluetooth 4.1, NFC en LTE 4G. De batterij heeft een capaciteit van 3.220 mAh, nagenoeg identiek aan de Samsung Galaxy Note 4. Dankzij de Turbo Charger zou 15 minuten opladen moeten volstaan voor 6 uur gebruik.

Uiteraard draait de Nexus 6 op het nieuwste mobiele besturingssysteem van Google, dat tot vandaag als Android L bekend stond, maar voortaan door het leven gaat als Android Lollipop. Wat er precies nieuw is in de vijfde grote versie van Android, lees je in dit artikel.

De Nexus 6 is later deze maand beschikbaar om te pre-orderen, maar het is nog niet helemaal duidelijk of dat alleen geldt voor de Verenigde Staten of ook voor Europa. Vanaf november moet het toestel algemeen beschikbaar zijn aan een adviesprijs van 649 dollar. Daarmee lijkt Google af te stappen van de uitermate scherpe prijskwaliteitsverhouding die het in het verleden bij zijn Nexus-apparaten hanteerde. De Nexus 5 blijft ook nog gewoon beschikbaar, als kleiner – en goedkoper – alternatief.

  • Scherm: 5,96” 2560 x 1440 Quad HD AMOLED
  • CPU: 2,7 GHz Quadcore Snapdragon 805
  • RAM: 3 GB
  • GPU: Adreno 420
  • Opslag: 32 GB of 64 GB
  • Verbindingen: 4G LTE, 802.11 ac wifi, bluetooth 4.1, NFC
  • Camera: 13 MP achteraan, 2 MP vooraan
  • Batterij: 3.220 mAh
  • OS: Android Lollipop

Google heeft samen met de Nexus 6 ook nog de Nexus 9 tablet en Nexus Player voorgesteld. Alle nieuws over de Nexus 9 tablet lees je hier. Alle info over de nieuwe mediaspeler van Google, de Nexus Player, lees je hier.