Virtual reality staat nog in zijn kinderschoenen, maar stilaan komen de eerste commerciële producten op de markt. Ook Carl Zeiss waagt zijn kans met de VR One.

Virtual reality kwam voor het eerst echt onder de aandacht dankzij de Oculus Rift, die sinds kort in handen is van Facebook. De bril is nog volop in ontwikkeling, maar ondertussen zijn ook andere fabrikanten op de kar gesprongen. Sony werkt aan een bril in combinatie met de Playstaton 4, Google heeft een kartonnen variant en Samsung introduceerde recent de Gear VR, die werkt in combinatie met de Galaxy Note 4.

Carl Zeiss doet zijn duit in het zakje met de VR One, een virtual reality-bril die van uiterlijk en werking sterk doet denken aan de bril van Samsung, maar ook met andere smartphones compatibel is. De VR One combineert Carl Zeiss-lenzen met het scherm en de rekenkracht van een smartphone. De smartphone schuif je via een speciale lade vooraan in de bril. Die lade wordt in verschillende maten los verkocht, zodat alle telefoons met een schermformaat tussen 4,7 en 5,2 inch met de bril kunnen samenwerken.

De eerste exemplaren van de VR One moeten nog voor kerstmis beschikbaar zijn. De bril krijgt een adviesprijs van 99,90 dollar opgeplakt, inclusief één smartphonelade. Extra lades worden los verkocht in verschillende formaten en kosten nog eens 9,90 dollar extra. Wie interesse heeft in de bril, kan een pre-order plaatsen via de website.