De volgende keer dat je een advertentie ziet in Shazam werd die misschien wel door Facebook aangeleverd.
Het grootste sociale netwerk start met een nieuwe dienst waarmee appbouwers reclame kunnen serveren in hun software. Met Audience Network, zoals het nieuwe programma werd gedoopt, kunnen adverteerders geanonimiseerde informatie van Facebook gebruiken (zoals leeftijd, geslacht, locatie en welke boeken je leuk vindt) om gepersonaliseerde reclame te laten zien.
Audience Network is het antwoord van Facebook op een snel veranderende markt, waar vooral apps, en niet meer zozeer websites, het belangrijkste advertentiekanaal worden. De meeste mensen spenderen immers hun meeste tijd tegenwoordig op hun smartphone en minder op hun pc.
Het nieuwe advertentienetwerk werd in april al aangekondigd door Facebook en is het laatste in een rij diensten die de invloed van het bedrijf op de reclamewereld moet versterken. Vorige week introduceerde Facebook ook al Atlas, een technologie waarmee adverteerders reclame naar gebruikers kunnen sturen, ook als ze niet op de Facebook-site zitten of van de Facebook-app gebruikmaken.
Minder vervelend
Facebook wil zich ook onderscheiden van andere spelers als Google en Apple door het soort reclame dat ze laten zien. Waar dat bij de concurrenten vooral banner-achtige pop-ups zijn, belooft Facebook dat zijn reclameboodschappen veel meer natuurlijk geïntegreerd zullen worden, waardoor gebruikers ze minder vervelend vinden.
Onder meer de muziek-app Shazam, de spelletjesmakers Glu en Zynga en woordenboekenspecialist Miriam Webster hebben al overeenkomsten met Facebook afgesloten rond Audience Network. De eerste resultaten daarvan zouden positief zijn: Shazam en Glu hebben hun reclame-inkomsten al zien stijgen en ook de adverteerders lijken tevreden. Volgens Facebook heeft supermarktketen Walgreens al gemeld dat vier tot vijf keer zoveel mensen op de advertenties klikken als voorheen.
Dubbel zo veel mobiele reclame
De grootste speler vandaag in onlinereclame is ongetwijfeld Google. Met zijn AdMob-netwerk haalt dat bedrijf ongeveer de helft binnen van de 17,7 miljard dollar die vorig jaar aan internetreclame werd uitgegeven. Facebook is goed voor 18 procent, Twitter is een verre derde, met 2,4 procent, zegt het gespecialiseerde eMarketer.
De bedragen die aan mobiele internetreclame worden uitgegeven, groeien ook als kool. Ten opzichte van 2012 zijn ze ongeveer verdubbeld. Die groei ligt een stuk hoger dan bij internetreclame in het algemeen.