Tijdens een persconferentie in beperkte kring in de VS introduceerde Microsoft officieel de nieuwe versie van Windows. Tot vandaag stond die versie bekend onder de codenaam Threshold, maar bijna iedereen ging ervan uit dat Microsoft het besturingssysteem Windows 9 zou dopen. Niet dus.

Om niet nader verklaarde redenen slaat Microsoft een Windows over en kunnen we uitkijken naar Windows 10. "We zullen de naam begrijpen als we de Windows onder handen nemen", aldus Windows-hoofd Terry Myerson.

Volgens Joe Belfiore van Microsoft moet Windows 10 Windows 7-gebruikers over de streep trekken. “Als Windows 7 de eerste Prius was, dan is Windows 10 de Tesla”, aldus Belfiore. Of Windows 8 de Dacia was, wil hij niet kwijt. Microsoft lijkt inderdaad van zijn fouten geleerd te hebben en doet een knieval voor de muisgebruikers. “We willen geen dualiteit (meer): gebruikers met een muis en een toetsenbord krijgen hun bekende gebruikersinterface”, stelt Belfiore.

Het nieuwe besturingssysteem moet bijgevolg even bekend aanvoelen als Windows 7, uitgebreid met enkele elementen van Windows 8. Dat één van die elementen de live tegels zijn wisten we al langer. Zoals verwacht make deze opnieuw hun intrede, maar deze keer aan de rechterkant van het startmenu.

Credit: The Verge

Dat startmenu krijgt een universele zoekfunctie. De zoekbalk zit op dezelfde plek als bij Windows 7 maar krijgt de uitgebreide onlinefunctionaliteit van de zoekbalk in Windows 8.

Apps lijken zich eindelijk als echte programma’s te gedragen, en draaien in vensters. Gezien de naam van het besturingssysteem is het enigszins vreemd dat die functie in Windows 8(.X) niet aanwezig was, maar ze zit er dus aan te komen. Alle bestaande Windows-apps zullen compatibel zijn met het nieuwe OS.

Meerdere desktops
Een heel leuke nieuwe functie is de introductie van meerdere desktops. Met Windows 10 kan je schakelen tussen bureaubladen, terwijl er verschillende programma’s open zijn op ieder werkblad. Die functie bestaat al een tijdje op de Mac en is een erg welkome toevoeging in Windows.

Zelfs DOS-gebruikers krijgen groot nieuws te horen vandaag: de Command Prompt van Windows 10 kan eindelijk plakken met CTRL+V.

Credit: The Verge

Windows 10 moet natuurlijk ook op hybride toestellen werken, en dat impliceert aanraakfuncties. Helaas heeft Microsoft dat geïnterpreteerd als een vrijgeleide om het Charms-menu te behouden. Per ongeluk de rand van je scherm aanraken roept dus nog steeds een vervelende menubalk naar voren in Windows 10, al is de kans groot dat de functie nog heel wat wijzigingen ondergaat vooraleer de finale versie van het nieuwe OS beschikbaar wordt gemaakt.

Continuum
Voor toestellen met een aanraakscherm is er een vernieuwde versie van de Metro-interface. Metro is echter oud nieuws: de nieuwe designtaal heet Continuum. Het startscherm in aanraakmodus ziet er, omwille van de live-tegels, vertrouwd uit maar een lijst met mappen en apps aan de linkerkant van het scherm brengt het geheel meer in lijn met de klassieke Windowservaring. Het ziet ernaar uit dat hybride toestellen zullen wisselen tussen een invoermodus met het aanraakscherm, en één voor muis en toetsenbord.

Credit: The Verge

Vanaf morgen start Microsoft met een Insiderprogramma op preview.windows.com. De vroege versies van Windows worden dan beschikbaar gemaakt aan testers en journalisten. Microsoft wil meer dan ooit een wisselwerking met de gebruikers en claimt dat het nog nooit zo’n vroege versie van Windows beschikbaar heeft gemaakt voor een (relatief) grote publiek. Een Windowsversie voor desktop en laptop zal als eerste testbaar zijn.

Windows 10 ligt in de winkel rond het einde van 2015. De nieuwe Windowsversie is naar alle waarschijnlijkheid beschikbaar als gratis update voor Windows 8-gebruikers, maar dat wilde niemand bevestigen op de persconferentie. In tussentijd zal Microsoft ons mondjesmaat meer vertellen over de evolutie van het besturingssysteem.

Wij hopen hier zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan met de testversie van Windows 10. Onze bevindingen kan je binnenkort hier lezen.