Het vermoeden bestaat dat benzene en n-hexane kankerverwekkend zijn en de oorzaak van zenuwbeschadigingen. Beide chemicaliën worden gebruikt in de laatste montage van Apples iPhones, iPads, iPods en Macs. Maar daar komt nu een einde aan.

Apple maakt woensdag bekend dat het gebruik van benzene en n-hexane niet langer is toegestaan bij het monteren van al zijn apparaten. Dit is te lezen in The Associated Press. Het verbod is onderdeel van de pogingen van de techgigant om de fabrieksmedewerkers die aan de producten werken beter te beschermen.

Hoewel beide chemicaliën mogelijk gevaarlijk zijn, blijkt uit een onderzoek van Apple bij 22 fabrieken dat geen van de 500.000 medewerkers gevaar loopt. De stoffen werden slechts in vier fabrieken aangetroffen en daar heeft het bedrijf vastgesteld dat ze voldeden aan de normale veiligheidsniveaus. Ondanks de positieve uitslag heeft Apple ervoor gekozen de chemicaliën toch te verbieden.

Kankerverwekkend
Vijf maanden geleden dienden activistengroepen China Labor Watch en Green America een petitie in bij Apple om te stoppen met het gebruik van de chemicaliën. Zij gaven aan dat benzene door de US Environmental Protection Agency geclassificeerd is als een kankerverwekkende stof die leukemie en andere bloedaandoeningen kan veroorzaken. De andere stof, n-hexane, wordt geassocieerd met zenuwbeschadigingen.

Apple staat de substanties nog wel toe in de vroege productiefases van zijn apparaten, maar het verlaagt volgens The Associated Press de maximaal toegestane hoeveelheid. De chemicaliën worden doorgaans vooral gevonden in schoonmaakmiddelen.

“Dit is alles wat we kunnen bedenken om te doen om blootstelling aan chemicaliën terug te dringen en onze verantwoordelijkheid te nemen”, zegt Lisa Jackson, Apples onderdirecteur voor milieu-initiatieven. “We vinden het heel belangrijk dat we ons leiderschap tonen. Daarbij kijken we naar de toekomst en willen we 'groenere' oplossingen gebruiken.”

Rechtenschending
Het verbod volgt na kritiek die Apple kreeg door de andere kant op te kijken bij het schenden van de rechten van de medewerkers in de fabrieken van zijn leveranciers. Zij maakten onder meer te lange dagen, kregen daarvoor weinig betaald en de leefomstandigheden waren zeer slecht. 

Sindsdien heeft Apple zijn leveranciers regelmatig gecontroleerd en houdt ze goed in de gaten. Het bedrijf werkt hard aan een veilige en eerlijke werkvoorwaarden voor iedereen die bijdraagt aan zijn producten.