Google heeft een spel verwijderd dat mensen aanmoedigt om te doen alsof ze Israëlische soldaten zijn die Gaza bombarderen. De app, BombGaza, is niet langer verkrijgbaar in de Google Play Store.

De techgigant laat weten niet te reageren op specifieke gevallen, maar een woordvoerder wil wel kwijt dat het apps weghaalt van de marktplaats die niet aan de voorwaarden voldoen. 

BombGaza verscheen een week geleden en is volgens The Guardian zeker duizend keer gedownload voordat Google de stekker eruit trok. Het doel van het spel is om bommen te gooien en daarbij te voorkomen dat je burgers ombrengt.

Conflict
Het spel heeft overduidelijk te maken met het gewelddadige conflict tussen Israël en Palestina waarbij diverse bombardementen bijna niets overlaten van de stad Gaza. Volgens de Israëlische nieuwsbron Haaretz zijn er al meer dan 1.700 slachtoffers gevallen, waaronder 400 kinderen.

Al sinds de lancering reageren mensen fel op het spel. Niet alleen de ontwikkelaars krijgen ervan langs, maar ook op Google is de nodige kritiek omdat het bedrijf in eerste instantie de game heeft toegestaan. 

Respectloos
“Volkomen respectloos. Echte mensen, waaronder veel kinderen, sterven in Gaza”, schrijft George Coote, een van de mensen die reageren op het spel. “En degenen die niet zijn omgebracht leven met erge verwondingen, zijn alles kwijt en hebben vaak geen dak meer boven hun hoofd. Hun lijden is net zo echt als dat van jij of mij. Om er dan op deze manier mee om te gaan betekent dat je faalt als mens. De bedenkers moeten zich schamen, net zoals de mensen die het spelen.”

De app is ontwikkeld door het bedrijf Playftw, dat naar verluidt wordt gerund door een man genaamd Roman Shapiro. Andere games van Playftw zijn een piano-app en een ruimtevechtspel.

Haatzaaien verboden
In zijn beleid verbiedt Google duidelijk geweld, pesten en haatzaaien. “Wij staan niet toe dat mensen opgezet worden tegen groepen minderheden gebaseerd op hun ras of etnische afkomst, religie, beperking, geslacht, leeftijd, seksuele oriëntatie of geslachtsidentiteit”, staat er te lezen.

Zoals het er nu naar uitziet is BombGaza in geen enkele andere appstore te krijgen. Als de game zijn kop toch elders opsteekt kun je er donder op zeggen dat deze net zo snel verwijderd wordt als bij Google.