De Europese Centrale Bank, die toeziet op de prijsstabiliteit van de euro, maakte donderdag bekend dat een inbraak in haar systeem heeft geleid tot de diefstal van persoonlijke gegevens.

De bank zegt in een persbericht dat een hacker heeft ingebroken in een database die is gelinkt aan haar publieke website. De dader ging aan de haal met persoonlijke gegevens van mensen die zich via de website hebben geregistreerd voor evenementen van de ECB. De bank benadrukt wel dat de database los staat van haar interne systemen en er dus geen marktgevoelige informatie is gelekt.

 Sean Pavone / Shutterstock.com

Het merendeel van de gestolen gegevens is versleuteld, maar dat geldt niet voor de contactgegevens van geregistreerde gebruikers. Volgens de BBC werden 20.000 e-mailadressen en een kleiner aantal telefoonnummers en adresgegevens buitgemaakt, evenals versleutelde gegevens over downloads downloads van de website.

De diefstal kwam aan het licht nadat de ECB een anonieme e-mail heeft ontvangen waarin losgeld wordt geëist in ruil voor de gegevens. De bank heeft de Duitse politiediensten verwittigd en er is een onderzoek opgestart. De kwetsbaarheid in de website werd al aangepakt en alle wachtwoorden van gebruikers werden opnieuw ingesteld. De bank is nu contact aan het opnemen met gebruikers wiens gegevens mogelijk gestolen zijn.