Met een valse e-mail, waarin gesuggereerd wordt dat een factuur van de serviceprovider Scarlet onbetaald bleef, proberen criminelen op slinkse manier geld afhandig te maken van onoplettende internetters.

De mail maakt gewag van een (fictieve) factuur uit 2014 die onbetaald zou zijn gebleven. De lezer zou Scarlet 52,5 euro verschuldigd zijn, en wordt verzocht dat bedrag over te maken met een 3V Card Voucher. Een code zou vervolgens verzonden worden, waarmee de betaling wordt gefinaliseerd.

Verdacht
Op zich is deze betalingsmethode natuurlijk al verdacht. Serviceproviders hebben nu niet bepaald te gewoonte om betalingen via voucher te eisen. Een tweede belletje mag beginnen rinkelen bij de laatste paragraaf van de mail. Daarin wordt gedreigd met het sturen van een gerechtsdeurwaarder. Die deurwaarder zal, bij het uitblijven van betaling, langskomen om beslag te leggen op goederen ter waarde van de 52,5 euro.

Gelukkig leven we niet in een maatschappij waar een deurwaarder, na het missen van de betaling van een kleine factuur, onmiddellijk kan langskomen om enkele beeldjes van je buffetkast te ritsen. De mail, met als onderwerp 'Factuurnummer: 0018912161l lDatum: 18-01-2014l lBetreft: Overschrijding data limiet', bevat dus uiteraard grote onzin. Hij  ziet er nochtans wel professioneel en betrouwbaar uit. Wie even niet verder nadenkt over de inhoud ervan, kan geneigd zijn om er op in te gaan.

Waarschuwing
Scarlet waarschuwt voor de frauduleuze e-mail via onder andere de sociale media. De provider van internet, telefonie en digitale tv benadrukt dat klanten hun facturen altijd via Mijn Scarlet kunnen bekijken, en dat verzonden rekeningen steeds voorzien zijn van een persoonlijk klantennummer.

Niet enkel klanten van Scarlet krijgen de phishingmail, ook andere mensen maken gewag van de frauduleuze elektronische post in hun inbox. Zoals steeds dien je de louche mail te negeren en te verwijderen. Wanneer je via een e-mail om geld wordt gevraagd moet je altijd op je hoede zijn, de kans dat het om fraude gaat is dan immers erg groot.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Scarlet het slachtoffer wordt van individuen met oneervolle intenties. Enkele dagen geleden waarschuwde de provider nog voor telefoontjes van mensen die zich voorstelden als medewerkers van Scarlet. Zij zouden hun slachtoffers vragen om software op hun pc te installeren en betrouwbare informatie kenbaar te maken.