Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Daenarys Targaryen, Arya Stark, Tyrion Lannister en Brienne of Tarth zijn allemaal personages uit het mateloos populaire Game of Thrones. De boeken van George R.R. Martin zijn met enorm veel succes naar het televisiescherm gebracht. De tien afleveringen van het vierde seizoen zijn inmiddels allemaal vertoond.

Het zijn niet alleen de personages die tot de verbeelding spreken, maar ook het prachtige Westeros. De echte magie van Game of Thrones komt uit de koker van de vele genieën op het gebied visuele effecten die aan de show werken. Onze zusterwebsite sprak met de Emmy Award-winnende Jörn Großhans, VFX-supervisor bij Mackevision, over het ontwikkelen van de spectaculaire scènes.

Titaan of Braavos
Een van de meest imposante effecten in onderstaande video is de Titan of Braavos. Een enorm standbeeld dat de toegang tot de fictionele haven bewaakt. In de serie vaart er een boot onderdoor.

Het was een van de meeste complexe scènes waaraan we gewerkt hebben”, vertelt Großhans. “Het kostte ons van start tot finish drie maanden om het shot klaar te krijgen. Er hebben zes artiesten aangewerkt, maar niet allemaal tegelijk.”

Gebruikte software
Onderstaande video met en zonder effecten is samengesteld door VFX-bedrijf Mackevision, een van de studio's die een bijdrage levert aan het vierde seizoen van HBO's hitshow. Großhans legt uit welke software nodig is om de adembenemende vergezichten en mythische architectuur tot leven te brengen. 

“We gebruiken voornamelijk 3ds Max met enkele plug-ins en V-Ray”, vertelt hij. “Maar sommige dingen, zoals de door de computer gegenereerde mensenmassa, doen we met XSI. Om alles in elkaar te schuiven vertrouwen we op Nuke. Onze bewerkingsafdeling gebruikt Photoshop.”

Voorbeeldvideo
Let op! De video bevat geen grote spoilers, maar als je Game of Thrones nog niet gezien hebt of je bent nog bezig met het vierde seizoen dan is het wellicht verstandig om even de andere kant op te kijken. Om alle risico's te vermijden. In de serie weet je namelijk nooit wie het einde van de aflevering levend haalt.

De video bevat een paar scènes uit het vierde seizoen en laat zien dat veel individuele elementen van een shot afzonderlijk in beeld geplaatst worden. Tevens wordt duidelijk hoeveel van elke scène bestaat uit visuele effecten. Veel meer dan je van tevoren gedacht had.

Neem bijvoorbeeld de scène van Arya Stark die vanaf een schip naar de kade kijkt. Dit fragment begint op 3 minuten en 50 seconden in het filmpje. Dat shot bestaat uit heel veel verschillende onderdelen.

“Wij hopen altijd dat ons materiaal naadloos integreert met de camerabeelden zodat mensen niet zien dat het om een effectshot gaat”, zegt Großhans. “Wanneer dat het geval is, weten wij dat we ons werk goed gedaan hebben.”

Het meeste beeldmateriaal voor Game of Thrones wordt geschoten in een studio in Belfast, Ierland. Maar de scènes op locatie worden opgenomen van Noord-Ierland en Malta tot aan Kroatië, IJsland en de Verenigde Staten.

Nederlands tintje
Game of Thrones heeft ook een Nederlands tintje. Carice van Houten vertolkt al twee seizoenen de rol van Melisandre of Asshai, beter bekend als The Red Woman. Michiel Huisman heeft in seizoen vier de rol van Daario Naharis overgenomen.

De laatste aflevering van het seizoen verbrak een record op het gebied van illegaal downloaden. In de twaalf uur na het uitzenden werd vanwege de seizoensfinale meer dan 2 petabytes aan data gedownload.