Google is donderdag begonnen met het verwijderen van bepaalde zoekresultaten in de Europese Unie in overeenstemming met de uitspraak van het Hof van Justitie dat mensen online het recht hebben om vergeten te worden.
Engineers hebben de zoekmachines technische infrastructuur aangepast zodat het makkelijker is om in de enorme hoeveelheid data bepaalde onderwerpen eruit te filteren om niet langer weer te geven.
Recht op privacy
Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde vorige maand dat mensen een verzoek bij Google mogen indienen om bepaalde resultaten te verwijderen omdat die pijnlijk of beschamend zijn. De zoekmachinegigant dient hier gehoor aan te geven. Iedereen heeft recht op privacy volgens het Hof, en dat recht is groter dan het internet. Daarom moeten zoekmachines stappen ondernemen en indien gerechtvaardigd, de ongewenste zoekresultaten weghalen.
Google verzette zich fel tegen deze wet. Het bedrijf beweert al jaren dat het geen controle heeft over de informatie die op websites verschijnt. Google vindt dat de oorspronkelijke plaatser de last moet dragen van het verwijderen van de informatie. Dan wordt het ook automatisch uit de zoekresultaten van Google gehaald.
Spelende zaken
Googles verdediging is ook vaak tegen het bedrijf gebruikt. De meest bekende zaak is wellicht die van voormalig Formule 1-baas Max Mosley, die verscheen in een serie pikante foto's op het web. Al jaren probeert hij die afbeeldingen definitief van het internet af te halen, met de uitspraak van het Hof kan hij dat wellicht eindelijk voor elkaar krijgen.
De eerste zaken dateren uit 2011. In die tijd voelden voormalig huiseigenaren die hun vastgoed kwijtraakten zich aangetast in hun privacy, omdat jaren later hun financiële problemen op internet nog steeds terug te vinden waren.
Moeizaam proces
Slechts enkele weken na de uitspraak kwam Google al met een formulier voor degenen die een verzoek tot verwijdering willen indienen. Het proces is lang en moeizaam. Wanneer het bedrijf een klacht ontvangt, moet het deze naast de uitspraak leggen om te kijken of de gegevens weggehaald moeten worden.
Als Google beslist dat dit zo is verdwijnen de zoekresultaten. Wanneer het bedrijf er anders overdenkt krijgt de aanvrager dat te horen, die op zijn beurt dan weer naar de rechtszaal kan stappen om Google te dwingen.
41.000 verzoeken
Volgens de Wall Street Journal heeft Google al meer dan 41.000 verzoeken tot verwijdering ontvangen. Het bedrijf wil niet laten weten hoeveel daarvan gehonoreerd zijn.
De uitspraak geldt uiteraard voor alle zoekmachines, dus ook Yahoo, Bing en andere, maar Google krijgt als marktleider veruit de meeste verzoeken te verwerken.
In toevoeging op het verwijderen van bepaalde zoekresultaten, heeft Google een bericht toegevoegd onderaan zijn pagina's om mede te delen dat sommige onderwerpen weggehaald kunnen zijn in overeenstemming met de Europese wetgeving. Volgens bronnen van de Journal is de verklaring geplaatst op alle pagina's die verband houden met bepaalde evenementen of individuen.