Vandaag heeft Android L zijn debuut gemaakt op Google I/O, de Googlebeurs voor ontwikkelaars. De zogenaamde L-versie volgt een jaar na KitKat, versie 4.4, maar is nog niet onmiddellijk beschikbaar. Op dit ogenblik kunnen ontwikkelaars de L Developer Preview op hun ontwikkelaarstoestellen downloaden, de massa moet nog even wachten. Een exacte datum is nog niet bekend, wel dat de update naar de Nexus 7 en Nexus 5 komt. Over Nexus 4 wordt nog niets gezegd.

Android L
Er is stevig gesleuteld aan deze Android-versie, getuige de 5.000 nieuwe API’s die in Android L zitten. De grootste veranderingen, visueel althans, vind je in het Material Design-initiatief van Google. Door met verschillende lagen en diepte te werken, zien apps en animaties er anders uit.

Google streeft ernaar dat elk Android-toestel hetzelfde gevoel heeft. Daarom krijgt alles van Android het algemene Roboto-font. Dit geldt voor je smartwatch, tablet, smartphone, laptop of televisie. Alle standaard Google-apps krijgen een redesign om gebruik te maken van het Material Design, maar voorlopig heeft Google enkel Gmail getoond. Het verschil is niet baanbrekend, maar je merkt wel duidelijk dat alles een stuk frisser oogt.

Voortaan wordt je vergrendelscherm interactiever. Alle notificaties verschijnen voortaan op je vergrendelscherm, zodat je snel en handig simpele taken kunt uitvoeren, zonder dat je telkens je telefoon moet ontgrendelen, de balk naar beneden sleept en dan pas aan de slag kunt. De nieuwe look heeft veel weg van de Google Now-kaartjes. 

Google wil met Android L ervoor zorgen dat alles dezelfde stijl krijgt, en dat je geen versnippering krijgt van verschillende stijlen, apps en uiterlijk. Daarom zal Chrome een belangrijke rol spelen in Android L. De zoekresultaten gebruiken hetzelfde uiterlijk, en de visuele elementen worden allemaal mooi in beeld gebracht. De verschillende websites die je bezocht hebt worden getoond als een pakje spelkaarten, veel netter dan het huidige beeld om in Chrome te multitasken. En dat allemaal in een glorieuze 60 beelden per seconde, vloeiender dan ooit.

ART
De grote verantwoordelijke daarvoor is ART (Android RunTime), een volledig nieuwe omgeving waarin Android draait. Vroeger was dat Dalvik, maar dat was lang niet de meest optimale oplossing. Dat is ook de voornaamste reden dat Android bijna nooit zo vloeiend heeft gewerkt als iOS, maar met Runtime is dat van de baan.

Dave Burke, engineering director bij Google, claimt dat Runtime tweemaal zo snel is als het oude Dalvik, dankzij beter geheugenbeheer en beter gebruik van beschikbare hardware. Android Runtime was al beschikbaar in Android 4.4 KitKat, maar enkel experimenteel en was standaard niet ingeschakeld. Met Android L is de overstap definitief.

In navolging van Apple heeft nu ook Google met Android L zijn nieuwste besturingssysteem volledig geoptimaliseerd voor 64-bitprocessoren.

Beschikbaarheid
De Android L previewcode is nu beschikbaar voor ontwikkelaars, die specifieke ontwikkeltoestellen hebben. Je moet dus nog niet direct op zoek gaan met je Nexus-toestel naar de update. De complete lancering van Android L staat gepland voor de herfst. Waarvoor de L zal staan? Google heeft het zoete snoepje nog niet onthuld. Afwachten of het nu Lollipop wordt, of toch iets anders…